Programul ,,bugetare participativă“   se derulează la Făgăraș de vreo 4 ani și se continuă și anul acesta cu un buget de 500.000 lei.  Sunt cam aceleași idei de investiții  și aceleași persoane care depun proiecte. Sunt terenuri de sport și spații de relaxare amplasate te miri pe unde, în curțile unor școli, la spital sau chiar în buza cimitirului. Bugetul anual al programului ,,bugetare participativă“ este întotdeauna depășit, iar proiectele se continuă cu zeci sau sute de mii de euro din banii făgărășenilor de aceleași firme pe care primarul PSD le agreează. Se poate spune că acest program s-a   transformat într-o metodă de sifonare a banului public. Sub umbrela votului cetățenilor, din pixul primarului și al celor cărora le-a fost atribuită gestionarea bugetului destinat  programului, sunt plătite   firmele de casă    IC Metal Confex SRL din  Drăguș și Petrabog Edil SRL din Breaza, chiar  dacă ADP, serviciul public din cadrul UAT Făgăraș,  efectuează lucrările.  N-a fost făcut public vreun raport care să demonstreze cât de utile sunt proiectele finanțate prin bugetare participativă.

Viitorul bunicilor, doar cimitirul

Un proiect care demonstrează  risipa banilor publici, este cel intitulat ,,Spațiu de mobilitate pentru seniori“. După niciun an de la realizarea lui, investiția pare abandonată. Niciun bătrân nu s-a ,,relaxat“ în locul amenajat, așa cum au susținut mulți dintre locatarii vârstnici din zona Narciselor. Amenajamentul care a costat 15.000 euro este neîngrijit, iarba și bălăriile îl ecranează, iar coșurile de gunoi stau zile în șir negolite.  Reprezentanții primăriei coordonați de primar au fost cinici și lipsiți total de respect pentru vârstnicii Făgărașului, atunci când au amplasat respectivul spațiu de relaxare chiar în buza cimitirului.  În  descrierea proiectului semnat de un anume Răzvan  Nistor, se stipula ,,cetățenii se pot bucura de această zonă de mobilitate și relaxare îmbunătățindu-și sănătatea fizică și mentală cu ajutorul aparatelor de fitness pentru exterior. Acest obiectiv este amplasat în cartierul Florilor, zona verde din spatele blocurilor de pe strada Narciselor, în continuarea parculețului existent.  Frumoasă descriere, nu?   Bătrânii noștri se relaxează privind  mormintele și crucile din cimitir. Cu alte cuvinte, li se oferă bunicilor noștri un viitor relaxant și sigur! Cât  cinism din partea celor care conduc astăzi urbea! O rușine pentru Făgăraș, mai ales că investiția a ținut prima pagină a presei  din toată țara. Doar copiii cartierului se mai urcă pe aparatele ascunse de buruieni.  ,,Puteau să folosească banii pentru a face curățenie în oraș  pentru că este un oraș murdar.  Să înțelegem că ne trimit direct în cimitir pe noi, bătrânii? a spus o pensionară.

 Locuri alese după interes

Programul ,,Bugetare participativă“ consumă din banii contribuabililor făgărășeni sume importante de bani. Dacă în primul an, 2019, pentru fiecare proiect se aloca cel mult suma de 50.000 lei, s-a ajuns acum la sume de peste 100.000 de lei.  Campionii proiectelor aprobate sunt cam aceleași persoane în fiecare an. S-au umplut curțile școlilor ,,Radu Negru“, ,,Ovid Densușianu“ și Generală nr.4 de terenuri de joacă și spații de relaxare. Și pentru că nu mai era loc aici, s-au mutat ,,beneficiarii“ și pe la spital. Iar anul acesta au atacat curtea Colegiului ,,Aurel Vijoli“.

Alex Luca, veșnicul beneficiar

În 2020, unul care a fost numit șef pe la Salco deși nu are studiile necesare, dar are recomandarea primarului PSD, a obținut 71.550 lei pentru a realiza ,,Fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură Făgăraş“. Mult scandal a fost în jurul acestei investiții!  S-a realizat abia în acest an și încă nu funcționează. Dar nu cu 71.550 lei ci cu 667.672 lei. Același ins, Alex Luca, a mai primit, în 2021, suma de  71.225 lei cu care să amplaseze prin oraș vreo 5 stații de încarcare a mașinilor electrice. Le-ați văzut pe undeva? Tot în 2021  pentru proiectul lui de amenajare a unui  spatiu de relaxare de 400 mp în curtea Spitalului  împreună cu  dr.  Iulia  Moroșan a pretins 71.316 lei. De bună seană că a fost aprobat. Este acel medic care a refuzat să prescrie o rețetă pentru un pacient cronic.  În 2022 nu s-a lăsat și a cerut 87.000 lei pentru niște defibrilatoare. Au mai fost cumpărate defibrilatoare, dar sunt depuse, unde credeți, la CN ,,Radu Negru“.

La CN ,,Radu Negru“ curg proiectele valuri, valuri…

Fără îndoială că banii programului sunt direcționați spre anumiți inși, care își aleg sau le sunt indicate anumite locații pentru proiecte lor.   CN  ,,Radu Negru“ găzduiește tot felul de  amenajări. Nu mai este ce a fost odată acest liceu.  În  2020,  pentru o ,,tablă  digitală“, proiect semnat de  Simona Juncu, s-au cerut 71.550 lei din banii publici.  Maria Racu,  directoarea colegiului, nu s-a lăsat mai prejos, și a depus și ea un proiect în valoare de 71.531 lei  pentru a amenaja în curtea școlii un spațiu de relaxare pentru elevi, niște băncuțe.  Tot în 2021, s-a aprobat proiectul  Mariei Boeriu de amenajare a unui teren  de sport cu  cauciuc turnat, tot în curtea școlii, de 71.418 lei. Tot la ,,Radu Negru“ au fost depozitate   defibrilatoarele cumpărate cu 71.242 lei prin  proiectul unei anume Cristina Dudan.

Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“ abundă de proiecte

Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“ a fost miere pentru cei care au depus proiecte la acest program și care au fost degrab aprobate de gestionarii de la bugetare participativă. S-a umplut și aici curtea școlii de terenuri și spații de relaxare. În 2019, s-a amenajat un spațiu multifuncțional  cu 46.400 lei, proiectul lui Iulian Curticăpean. Și directoarea școlii, Iuliana Aldea, acum consilier local, una din rotițele mașinii de vot a primarului,  nu s-a lăsat mai prejos și a cerut 45.900 lei pentru un loc de agrement și relaxare în curtea școlii pe care o conduce.   Iuliana Burlăcescu a cerut  56.900 lei pentru a face o pistă de alergare prin curtea școlii. În 2021, Iulian Curticăpean a cerut 70.279 lei pentru a face o minitribună în curtea acestei școli.  Și pentru că nu mai încap în curtea școlii, se mută și la Generală nr. 4, unitate coordonată tot de ,,Ovid Densușianu“.  Anul acesta sunt noi proiecte, valoarea fiecăruia crescând la 100.000 lei. Sunt vreo 11 depuse, toate eligibile, care-și așteaptă ,,votul“ făgărășenilor. Parcuri, terenuri de sport, spații de joacă, indicatoare la intrarea în oraș, etc. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here