Poveștile de viață fac adeseori istoria, iar aceste povești sunt țesute în jurul oamenilor pasionați, dezinteresați de lucruri materiale, funcții sau averi, pentru că acești oameni și-au cunoscut foarte bine țelul în viață. În manualele de istorie și în albume s-au păstrat câteva poze ale Marii Uniri, dar despre autorul acestora s-a vorbit prea puțin. El este din Gâltiu, și s-a născut într-o familie de țărani greco-catolici naționaliști în cel mai bun sens al cuvântului. Samoilă Mârza s-a născut în data de 18 septembrie 1886, în localitatea Gâltiu, din comuna Sântimbru, județul Alba. El urmează mai întâi șase clase primare în cadrul ,,Școlii poporale Române Unite” din sat, apoi își continuă studiile la liceul din Alba Iulia. La data de 14 noiembrie el realiza trei fotografii care reproduceau sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar în prezența generalului Boeriu, un erou al armatei române și a lui Iuliu Maniu. Evenimentul a fost marcat de urmașii fotografului, la Gâltiu.
Povestea aparatului de fotografiat
Profesorul Traian Mârza, nepotul lui Samoilă Mârza, a povestit pentru ziarul Monitorul de Făgăraș lucruri inedite despre unchiul său. ,,El îi din familie greco-catolică, din Gâltiu. O avut dar o natură de artist în el, așa s-a născut, pentru că pasiunea asta l-a determinat să devină vocație de viață. Deși provenea dintr-o familie de țărani, nu era sărac, avea patru hectare de teren dar și-a convins părinții să vândă o pereche de boi, bani cu care și-a cumpărat aparatul de burduf care este expus la Muzeul Național al Unirii. Contrar anumitor istorii, el a avut o determinare să intre în cantina militară, actuala Sală a Unirii dar nu i-a fost permisă intrarea, pentru că nu avea acreditare, acreditat era un sas pe nume Bach, care însă nu era mânat de sentimentul evenimentului și nu era convins că acest sentiment va reuși. Fotograful german nu s-a prezentat la ceremonii, pentru că el nu credea că marele deziderat al nostru se va împlini. Era un sas, așa ca Johannis, care nu avea nici un sentiment pentru români” a relatat prof. Traian Mârza.
Importanța lui Samoilă Mârza nu a fost trecută cu vederea
,,Unchiul (N.R- Samoilă Mârza), a fost frate cu tata. Ei aveau același tată, Ștefan. Mama lui Samoilă, care se numea Ana, a murit iar Ștefan s-a recăsătorit cu Raveca, cu care l-a avut pe Traian, tatăl meu, în anul 1909. Samoilă a finanțat prima frescă a Unirii. El a venit de pe front, cu patru zile înainte de marele eveniment. Erau în total nouă tribune iar el s-a plasat în fața tribunei principale, iar participanții și-au dat seama de importanța lui. Pentru prima dată, participanții nu mai erau păziți de soldați austro-ungari, ci de moți” spune Traian Mârza.
Tricolorul de la 1848 și epopeea albumului Marii Uniri
Profesorul Traian Mârza povestește că moții au venit la Alba Iulia cu steagurile strămoșilor lor din vremea Revoluției de la 1848. ,,Fotografiile au fost băgate într-un album și dăruite episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, cardinalul Iuliu Hossu. După arestarea lui Iuliu Hossu, în anul 1948, albumul a fost păstrat în secret de familia lui Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj. Albumul a fost pus la dispoziția publicului de către fiica lui Alexandru Borza, profesoara Viorica Lascu, una dintre cele mai importante figuri din lumea intelectuală a Clujului. În fotografii apare episcopul ortodox al Caransebeșului, Miron Cristea, și Iuliu Hossu. Într-o poză este Consiliul Dirigent al Transilvaniei condus de Iuliu Maniu, în alta episcopul Hossu care a citit și proclamația Unirii pe Câmpul lui Horia, a treia poză redă steagurile tricolore din fața tribunei oficiale, și în prim plan apar locuitorii Munților Apuseni cu steagurile tricolore păstrate de la 1848 iar în altă poză apare delegația satului Galtiu. Au fost delegații de la Arad, Bistrița, Brașov și Sibiu” a spus Traian Mârza.
Personalitatea lui Samoilă Mârza prin ochii nepotului său
Profesorul doctor Traian Mârza ne-a descris personalitatea unchiului său, creionată în cuvinte vii.
- ,,El era un fel de figură de artist, niciodată nu a fost preocupat de a avea o avere personală. Averea lui principală era fotografia și activitatea de turist pe bicicletă, tot în scopul artei fotografice. Nu a fost căsătorit niciodată. El, când făcea poze, deși mulți îl întrebau cât costă, le răspundea: ,,Di ce mă mai întrebi ca să mi le plătești, că oricum nu ai bani, dar nu mă supăr dacă-mi dai făină de cucuruz, că mie îmi place mămăliga”. Oamenii din Galtiu erau numiți mămăligari, că erau patru mori de apă în sat. Samoilă o avut permanent o stare veselă, nimeni nu l-a văzut niciodată trist sau depresiv. Îi plăceau foarte mult copiii și nu rata niciodată nunți, botezuri și lucruri importante din viața satului. Era mai ales cunoscut datorită replicilor sale pline de umor și când îl întrebau femeile sau fetele tinere din sat dacă ,,nu le ia în chip” (N.R.- să le fotografieze), el le spunea. ,,Prima dată să-ți aduci un covor românesc, că altfel nu te iau”. Când o femeie îi spunea- ,,Acum ai grijă să mă faci faină!”, el îi răspundea: ,,Cum vrei să te fac faină, ori nu vezi că ești urâtă ca noaptea, da așa urâtă cum ești, nu-mi pot lua ochii de pe tine și sigur va ieși un chip frumos cu condiția sa ai un covor frumos în spate”. Îl țin minte tot pe bicicletă de când eram copil, a stat în aceeași casă cu tata, au fost două heiuri în curte. Era o sărbătoare când îl vedeau în sat oamenii”.
Samoilă Mârza a ajuns furnizor al Casei Regale și a imortalizat vizita regelui Ferdinand la Alba Iulia, Abrud și Câmpeni în anul 1919 . La data de 22 octombrie 1922 a fotografiat încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. S-a stins din viață pe data de 19 decembrie 1967.
Cine este Traian Mârza?
Traian Mârza este un pictor român care a terminat Academia de Artă București, secția pictură, la clasa Conf. Univ. Dr. Horea Paștina, între 1990-1996, apoi Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj- Universitatea Babeș Bolyai și este doctor în Arte Vizuale. ,,Am fost profesor de artă plastică la Liceul de Artă din Alba-Iulia, lector asociat la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Prima dată am terminat liceul ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia, secția clasică, adică umană. După facultate am făcut un doctorat în arte vizuale la Timișoara (Universitatea de Vest), teologia la Blaj, master în teologie și un master în drept la Alba-Iulia” spune Traian Mârza. Domeniile de competență ale pictorului Traian Mârza sunt pictura de șevalet (desen, culoare, compoziție), tehnici și tehnologii ale picturii, pedagogie artistică, manageriat artistic. Deține funcția de președinte al Uniunii Creatorilor Profesioniști, membru al International Association of Art- Association Internationale des Arts Plastique, membru al Societății Regionale de Artă Choisy Le Roi- Franța. Ca distincție deține premiul Lefranc Bourgeois-Thiais, Franța, în anul 1995. În perioada 2001-2003 a deținut și funcția de director adjunct în cadrul Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. (Ștefan BOTORAN)
Buna ziua. Este vorba de Galtiu nu de Gâltiu.
O zi buna