Lansarea volumului ,,Petru Cadar, o stea pe bolta fotbalului brașovean“ de Adrian Toth  va avea loc în 29 septembrie a.c., începând cu ora 17.30, la Cramele lui Decebal de la Casa de Comerț Balcanică din Brașov, strada Carpaților, nr. 14. La acest eveniment moderat de cunoscutul cronicar sportiv Marian Olaianos vor participa și vor avea prezentări: dr. Ovidiu Pecurariu, ex director Policlinica pentru medicină sportivă Brașov, Mircea Brenciu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ioan Vlad, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, Radu Pescaru, director editura Foton, Iulian Cătălui, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Dorin Dușa, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. La eveniment vor participa   foștii colegi ai lui Petru Cadar, precum și alți fosti fotbaliști de frunte ai Brașovului.

  • ,,Fotbalul este hobby-ul meu, eu am crescut cu această echipă de fotbal. La vârsta de 11 ani am făcut prima deplasare în țară cu echipa la Constanța. Pentru mine este o mare onoare ca idolii copilăriei mele să îi strâng la aceast eveniment. Este cred prima carte scrisă despre unul dintre marii fotbaliști ai Brașovului“ a spus autorul Adrian Toth, președintele Asociației Culturală Aurel A. Mureșianu, care organizează evenimentul.

 Cine este Petru Cadar

Petru Cadar a fost unul dintre cei mai reprezentativi fotbaliști ai  echipei Steagul Roşu Brașov din perioada anilor  60-70. Produs al echipei brașovene a totalizat peste 250 de prezente în prima echipă, marcând și 14 goluri. După încheierea carierei de jucător, a parcurs toate etapele în activitatea de arbitru, antrenor, observator federal pentru arbitrii. A antrenat în 2 rânduri în Liban, obținând rezultate meritorii. În țară a antrenat echipele: Victoria Brașov, Torpedo Zărnești și Aripile Ghimbav.

  • ,,Punctul de varf al carierei fotbalistice a fost în anul 1974, când a fost deschizătorul victoriei și calificării în turul al II lea din cupa UEFA, în dauna echipei turce Besiktas Istanbul. Mâine, 25 septembrie, împlinește vârsta de 75 de ani, ocazie cu care Asociația Culturală Aurel A. Mureșianu, a înaintat către Consilul Local Brașov  propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare al municipiului Brașov“ a declarat Adrian Toth, autorul volumului dedicat stelei fotbalului brașovean, Petru Cadar.
  • ,,Cât de ocupat aș fi putut să fiu ca să refuz oferta făcută de Adrian Toth în a scrie o prefață la  suprinzătoarea carte pe care a întocmit-o de dragul unui fotbalist? Tocmai participasem la o întâlnire cu foștii mei coechipieri de acum peste 55 de ani, la ca re invitasem pe fostul nostru antrenor, prof. Gh. Ciripoi și pe medicul sportiv al echipei, dr. Pecurariu Ovidiu. La  aceea masă festivă, la sugestia unuia dintre camarazi, l-am invitat și pe cunoscutul și îndrăgitul  fotbalist stegar Petre Cadar, care a răspuns cu bucurie, alăturându-ni-se nouă, cei care bătusem la porțile afirmării sportive în anii tinereților noastre. S-au depănat amintiri, s-au făcut analize, s-a glumit după cum stă bine unor foști sportivi, dar mai ales, am ascultat cu interes povestiri din culisele vieții  ”stegarilor”, căci Petre Cadar este un bun povestitor și un animat memorator al unor vremuri glorioase, dar din nefericire trecute. Fotbalistul de top, care a fost Petre Cadar, merită toată dragostea noastră, căci nimeni nu poate nega că în acele vremuri, destul de ”închise la culoare”, printre singurele bucurii și eliberări din angoasa ideologicului era fotbalul, cu victoriile și eșecurile lui“ scrie  Mircea Brenciu în  prefața volumului. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here