Biserica Catolică marchează în ultima duminică a lunii septembrie Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului. Evenimentul a ajuns la a 109-a ediție, tema aleasă pentru acest an fiind  „Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână”. Este un imbold pentru toate comunitățile străine din Italia, împărtășind parcă și  dorința Papei Francisc care îndeamnă oamenii să se  ,,simtă liberi în drumul călătoriei noastre pe pământ“. Comunitățile de migranti și refugiați din orașul de la porțile Romei, Ladispoli, au transformat această zi într-o adevărată sărbătoare, prezentând tradițiile și obiceiurile locurilor de origine.  Acest eveniment este organizat anual de Diocesi Porto Santa Rufina și Diocesi Civitavecchia-Tarquinia, zona Roma Nord.

Liturghia de la Biserica ,,Sacro cuore“

Încă de dimineață, cu mic cu mare comunitățile din Ladispoli  au participat la liturghia de duminică. Începând cu ora  11.00, la Biserica „Sacro cuore” Ladispoli, episcopul italian Gianrico Ruzza, preoții parohi, credincioșii de multe naționalități au participat la liturghia dedicată migrantilor și refugiaților. Aceste momente de rugăciune intensă cu versuri și cântece religioase în limba comunităților participante au fost urmate de o sărbatoare în incinta bisericii. Fiecare naționalitate a prezentat  jocuri, cântece și specialități culinare ale poporului și locului natal. S-au gustat reciproc produse din Moldova, România, Albania, Filipine, Mexic, Nigeria, Polonia, Sri Lanca. De organizarea comunitatii catolice din Ladispoli s-a ocupat preotul paroh Isidor Mârț. În orașul Ladispoli conviețuiesc multe familii de români, cele mai numeroase fiind din zona Făgărașului și a Moldovei. Românii din Ladispoli au pregătit un stand cu preparate culinare românești din care n-au lipsit zacusca, salata boef, colaci, prăjituri de casă, sarmale, mici. Antrenul a fost susținut de participanții dansatori care și-au invitat  semenii la ,,Brașoveancă“. S-au implicat în organizarea săerbării  credincioșii români din comunitățile din Ladispoli, Civitavecchia și Cesano. S-au împletit în armonie toate dansurile de pe mapamond, s-au degustat preparate de pe toate continentele.

  •  ,,Am  participat la eveniment din respect pentru  cum suntem primiți aici. Eu  nu mă simt migrant ci mă simt la mine acasă. Sunt de 19 ani în Italia, în Ladispoli, am trait mai mult aici decât în satul meu. Copiii s-au nascut aici și  continuăm să vorbim și să trăim cu respect pentru toți“ a declarat un român.
  • ,,Particip tot timpul împreună cu familia mea și cu comunitatea din care fac parte la evenimentele organizate. Întotdeauna ne simțim  bine. De exemplu, săptămâna viitoare  este hramul bisericii noastre și ne pregătim să întâmpinăm sărbătoarea cum se cuvine, creștinește. Apoi sunt Sfinții Arhangheli Mihai ți Gavril, în 29 septembrie, alt prilej de întâlnire și rugăciune“ a spus o  româncă stabilită în Ladispoli. (Angela Nicoară)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here