Revoluționarul şi fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior urmează să fie adus în România, luni, din Roma, potrivit Hotnews. Maior, în vârstă de 63 dde ani, a fost condamnat de către Tribunalul Braşov la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În acest caz a fost emis un mandat european de arestare emis de același Tribunal.

Dorin Lazăr Maior a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru cumpărare de influență și complicitate la această infracțiune.

Condamnarea inițială a fost dată la noiembrie 2022, însă sentința a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Brașov, apoi a fost decisă strămutarea cauzei la Curtea de Apel Târgu-Mureș. Instanța a dat decizia definitivă și a fost emis mandatul de executare, din data de 19.07.2023.

Pentru fostul deputat PSD nu este prima condamnare, el a fost condamnat definitiv pe 11 noiembrie 2013, de Curtea de Apel Mureş, la o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru șantaj, în dosarul „Romexterra”.

Astfel, Dorin Lazăr Maior, Ovidiu Tition şi Florina Aprofirei au fost trimişi în judecată, în 2006, de către procurorii DNA Braşov, fiind acuzaţi că ar fi şantajat doi oameni de afaceri braşoveni, printre care şi pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Braşov, Mihai Maţepiuc, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi ameninţat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunţa dacă nu primeşte de la fiecare câte un milion de lei.

De asemenea, Judecătoria Sibiu a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunii de ultraj, Maior fiind acuzat că în 6 aprilie 2012 l-ar fi ameninţat cu moartea pe un reprezentant al unei instituţii publice din judeţul Braşov. Pedeapsa la care a fost condamnat a fost de şapte ani de închisoare. Nici în cazul condamnarii din 2013, bărbatul nu a fost ușor de găsit, fiind dat în urmărie internațională.

La data de 14 decembrie 2015, urmărirea internaţională a fost extinsă în baza mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, în sensul că a sprijinit un bărbat în activitatea infracţională, prin care acesta din urmă a urmărit cumpărarea de influenţă a unor judecători care judecau cauza în care fusese condamnat, se mai arată în comunicatul IGPR.

Dorin Lazăr Maior a fugit în Dubai înainte de a fi arestat, dar a fost adus în țară în aprilie 2016 și încarcerat pentru şantaj, ultraj, complicitate la cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală în dosarul „Romexterra”, fiind eliberat condiționat în iunie 2020.

Fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, în vârstă de 63 de ani, va fi adus astăzi în țară de ofiţeri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here