Fotografiile făgărășeanului Alexandru Radu Popescu ne poartă pe întreg mapamondul. A imortalizat cu profesionalism imagini din medii și locuri pe care mulți privitori nu le pot vizita vreodată. A impresionat prin proiectele unicat pe care le-a realizat, proiecte apreciate de maeștri ai fotografiei. Și-a expus lucrările unicat în inima Londrei, proiectul ,,Viciile contemporane“ atrăgând atenția în mod admirativ publicului londnez. Fotografii precum icoanele au tras un mare semnal de alarmă asupra viciilor din ziua de astăzi.  Prima expoziţie a lui Alexandru intitulată ,,National identity-identitate naţională” a fost   organizată în Chelsea- Londra. În Românnia n-a avut vreo expoziție, dar s-a făcut cunoscut prin proiectul unicat ,,Iris“. Are o colecție cu irisul a peste  300 de personalități din Europa și din țară. Artiști, vedete, au acceptat să-i fie ,,muze“ în proiectul ,,Iris“. Dar cine știe cât lucrează Alexandru pentru a obține un ,,iris“ profesionist după câteva minute de ședință foto? Alexandru Radu Popescu studiază arta fotografiei la  Londra, este în ultimul an de facultate, dar nu se va opri aici. ,,Voi învăța mereu pentru a  cunoaște totul din arta fotografiei“ spune Alexandru.  Am stat de vorbă cu Alexandru Radu Popescu despre proiectele lui de fotografie și despre lumea în care își desfășoară activitatea. Este povestea unui adevărat artist care își dorește ca iubitorii de fotografie să-i recunoastă lucrările doar privindu-le și apreciindu-i stilul.

 

Reporter: Ai fost atras de fotografie pe când erai elev de gimnaziu, odată cu primul tău aparat de fotografiat. Ai ajuns, în timp, un profesionist în domeniu cu proiecte unicat. Ce înseamnă pentru tine proiectul unic ,,Iris“?

Alexandru Radu Popescu: Îmi aduc aminte că am primit în 1997,  un Olimpus, un aparat gri și era pe film. Atunci părinții mei s-au întors în România după 5 ani de Italia pentru că nu aveau acte. De atunci am început să fotografez, ca amator, dar m-am dezvoltat pe parcurs. În 2019 am pornit cu proiectul Iris. Este proiectul cu care vreau să mă afirm, este un proiect  pe care-l pot continua toată viața mea, unul dintre cele mai mari proiecte ale mele. Va continua la nesfârșit, cât voi fi fotograf bineînâeles. În paralel voi avea însă și alte proiecte.

,,Fotografia mă relaxează“

R.: Privind lucrările tale, oricine poate spune că ești dedicat fotografiei, un vânător de imagni unice. Cât de grea este această profesie?

Al.R.P.: Pentru mine fotografia nu este grea, nu o consider nici măccar o muncă, este ceva care mă relaxează, mă emoționează, este profesia pentru care am studiat și muncit. Dacă cineva m-ar scula din somn și mi-ar cere să fotografiez, aș face cu drag. Fac turnee prin Europa, poate sunt obosit, dar fotografia mă relaxează. Pot spune că fotografia este pentru mine o distracție.

R.:  Cât de costisitoare este această meserie la nivel profesionist?

Al.R.P:  Este costisitoare pentru că o lentilă costă și  2000 euro.  Când te grăbești poți să uiți lentilele în vreo locație sau să le spargi.  Aparate nu am stricat, dar de multe ori lentilele sunt mai scumpe decât un aparat. Pentru a-mi ușura bugetul, caut acorduri cu Sony să văd cum pot fi finanțat  cu câteva aparate sau lentile. Sunt costuri ridicate, să nu mai vorbim de lumini, platouri sau alte elemente. Mi-ar prinde bine  câteva materiale în plus, aparatul meu  principal, am două, începe să dea semne de uzură, dar sper că în curând voi face bani și îmi voi reînnoi flota de instrumente.

R.: De când lucrezi la proiectul ,,Iris“?

Al.R.P.:  Iris a plecat în facultate, în 2019,  pentru  a prezenta identitatea națională.  La început a fost greu, fiind pandemie, să-mi găsesc clienți. Mă rugam de colegii de cameră  să-mi pozeze, să testez proiectul pe ei, dar fugeau de mine. Nu aveam acces la persoane atunci. Nu este proiectul Iris,  este proiectul unic. Am testat foarte  mult, cu diferite lentile, lumini, vreun an, până am ajuns  la lentila  pe care o am acum.

R. :Ce spune irisul unui om pe care a-i reușit să-l imortalizezi?

Al.R.P.:  Nu știu ce spune irisul despre un om, dar am căutat explicații de la medici specialiști, ei  pot spune despre iris. Eu mă limitez doar la culoare și textură, acestea mă fascinează. Am până acum vreo 300 de irisuri fotografiate, o adevărată colecție, dar fiecare iris înseamnă muncă. O poză editată  îmi ia cam o zi, nu pot face mai mult de o poză pe zi. Sunt de la 4 la 8 ore de muncă, depinde de lumina în care am fotografiat, apoi fac retușuri, însă la iris nu fac nimic, doar o reflecție, nu o alterez, o vreau cât mai pură.

,, Aparatul de fotografiat  devenit o parte din mine“

R.: Ai reușit să cunoști, prin intermediul aparatului de fotografiat de care, se pare, nu te desparți nici în somn, personalitățile zilei. Cum au primit proiectul tău?

Al.R.P.:  Aparatul de fotografiat  devenit o parte din mine, un atach din mine.  Și acum când răspund la întrebări (n.r. ora 2.00 din noapte) aparatul de fotografiat este lângă mine, la încărcat. Așa este nu mă despart niciodată de aparat, este mereu cu mine, este un reflex, o extensie din mine.

R.: Ai reușit să ai o adevărată colecție prin proiectul Iris. Pe cine ai imortalizat prin acest proiectul unic?

Al.R.P.: Este o listă foarte lungă. Am început cu prietenii apropiați, apoi am trecut la artiști, vedete: Florin Piersic, Carmen Tănase, Maia Morgenstern, Florin Zamfirescu, majoritatea actorilor de la Teatrul Național, muzicieni, Irina Rimes, Loredana, Lupii, chefii de la emisiunea ,,Chefi la cuțite“, etc. Am foarte multe imagini care nu sunt încă editate pentru că nu am timpul necesar.  Am fotografiat actori britanici, pe sir George Iacobescu, personalități din Italia, dar și pe părinții mei, familia.

R.: Te-ai gândit să fotografezi și oameni obișnuiți?

Al.R.P.: Proiectul este pentru toată lumea, nu doar pentru vedete. Vreau   să fac oamenii să înțeleagă că proiectul Iris nu este doar pentru vedete, deși până acum partea mea de arhivă este făcută din oameni importanți și vedete. În acest proiect am băgat cam 95.000 euro din buzunarul meu, iar acum este un produs pe care îl poate avea toată lumea. Tablourile mele pleacă de la 1000 euro bucata, mulți nu-și pot permite, dar costurile mele de producție sunt foarte ridicate. Dar asta este altă discuție.

 R.: Ce alte proiecte mai ai în lucru?

Al.R.P.: Am terminat în iulie un proiect ,,Viciile contemporane“, a fost prezentat la Londra și a fost foarte iubit de publicul londonez. Am reușit să-l prezit în galeria din inima Londrei și este o serie de reprezentări care te duc cu gândul la icoane, dar nu sunt icoane, noi oamenii nu suntem sfinți. Am reprezentat viciile contemporane, drogurile, pornografia, shoping, jocurile de noroc, păcatele contemporane. Cu greu m-a  înțeles familia văzând modul în care am prezentat aceste lucrări.

,,Vreau   să fiu foarte bun pe fotografie“

R.: Vorbește despre pregătirea ta în domeniul fotografiei?

Al.R.P.: Încep ultimul an de facultate, al patrulea, sunt curios ce proiecte mai primim. Nu mă voi opri aici, voi face și un master, voi face cursuri, voi preda și fotografie. Am început să fotografiez liga de fotbal din România cu speranța că voi reuși să fotografiez Liga din Anglia. Nu sunt fotograf pentru paranghelii, nunți, botezuri, ci vreau să fiu un fotograf de artă, de sport și de presă. Voi mai avea mult de învățat, voi învăța tot timpul, mă voi perfecționa. Mi-ar place să se ajungă ca atunci când cineva vede o lucrare de-a mea, eu nu-mi scriu numele pe fotografii,  să spună este a lui Alexandru Radu Popescu pentru că-i știu stilul. Va fi o satisfacție preofesională. Eu nu fac film, așa cum mi-au zis mulți prieteni,  eu vreau   să fiu foarte bun pe fotografie.

R.: O altă pasiune a ta este drumeția, călătoria. În ultima vreme ce locuri ai mai vizitat?

Al.R.P.: Am vizitat România în ultima vreme. Ultima vacanță a fost aici, în țară, am descoperit România și sunt foarte mândru. Sunt un patriot convins, iubesc tot ce înseamnă România, dealuri, munții, satul românesc, tot. Mai am multe de explorat în țara noastră și voi merge peste tot. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here