Comuna Hârseni este printre puținele din zona Făgărașului care are un serviciu propriu de salubritate funcțional. Abonații SALSCUP Hârseni plătesc pentru gunoiul menajer o taxă lunară de 14,22 lei/persoană. Doar Șercaia mai are un astfel de serviciu public local. În fiecare zi de joi angajații SALSCUP ridică gunoiul menajer și pe cel selectiv  din satele Mărgineni și Copăcel, iar vineri din Hârseni și Sebeș.  Fiecare familie primește gratuit  câte patru saci menajeri de diferite culori pentru a selecta deșeurile, plastic, hârtie, sticlă și metal.

  • ,,Deșeurile sunt colectate de la abonați cu mașina de gunoi a serviciului, fracția umedă,  și cu cele două tractoare cu remorci ale primăriei selectivul. Deșeurile menajere sunt transportate la depozitul FINECO de la Brașov. Selectivul este preluat de firmă specializată“ a spus primarul comunei Hârseni, Daniel Dâmboiu.

Demersurile pentru înființarea SALSCUP au început încă de anul trecut, cele mai birocratice fiind cele legate de licențe și avize.

  • ,,Serviciul nostru este autorizat și are licență. Avem cam 1400 de abonați, dar continuăm să facem contracte cu cetățenii. Se ridică gunoiul odată pe săptămână, nu mai avem deșeuri aruncate peste tot, pe râuri. Deși sunt încă voci în CL Hârseni, în special opozița, care spun că acest serviciu nu este profitabil, dar serviciul a fost făcut pentru a ajuta oamenii. Se plătește mult mai puțin decât la Salco, iar dacă deșeurile vor fi selectate, taxa de salubritate va scădea“ a adăugat primarul comunei.

În dotarea serviciului se găsesc o mașină specială pentru transportul deșeurilor,  o presă de balotat deșeurile selectate, dar se folosesc și cele două tractoare cu remorci ale primăriei.

  • ,,Vom avea și o hală în care se vor selecta deșeurile, dar este în curs de autorizare. În organigrama SALSCUP avem aprobate 12 posturi, dar sunt ocupate șapte“ a spus Daniel Dâmboiu, primarul comunei Hârseni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here