Comuna Sâmbăta de Sus a fost păgubită de o suprafață de 500 hectare printr-un aranjament pus la care de primarul comunei Drăguș din perioada 2010-2012, Gheorghe Sucaciu, actualmente primar la Făgăraș, spune primarul de la Sâmbăta de Sus. Uzând de tot felul de proceduri ilegale privind grănițuirea, a trecut la comuna Drăguș pe care o păstorea 140 hectare de teren agricol și 350 hectare de teren alpin pe care proprietar era comunitatea Sâmbăa.  Prin respectivele manevre  rușinoase, cum spune primarul de la Sâmbăta de Sus, granița dintre cele două comune a fost schimbată în avantajul Drăgușului, comuna Sâmbăta și cetățenii ei rămânând fără terenuri. Nicolae Morariu, de când a preluat mandatul de primar la Sâmbăta de Sus, s-a ocupat de această problemă, în sensul ca ,,terenurile care au aparținut comunei noastre si care au fost luate într-un mod imoral la nivelul anilor 2010-2012 prin unele manevre rușinoase ale reprezentanților de atunci ai comunei Dragus să revină în proprietatea comunei Sâmbăta“ explica edilul de la Sâmbăta.

Trei ani de piedici

După trei ani în care i-au fost puse piedici comunei Sâmbăta de Sus pentru a putea recupera terenurile luate abuziv, pe rolul Tribunalul Brașov a fost înregistrat Dosarul nr. 3476/62/2023 la data de 27 iulie privind ,,obligația de a face“. Părțile în acest dosar sunt Prefectul Județului Brașov, reclamant, iar UAT Drăguș și UAT Sâmbăta de Sus, pârâți.

  • ,,În decursul ultimilor trei ani ne-am lovit de multe greutăți, cele mai multe create artificial ca să nu putem să reglementam lucrurile, ne-au spus că documentația făcută în baza Legii 2/1968, singura care reglementează delimitările administrativ teritoriale, este secretizată și a fost nevoie să facem demersuri ca să fie desecretizată. Am făcut numeroase demersuri pentru a pregăti o acțiune în instanță, am pregătit documente și expertize tehnice și după multe tergiversări ale unor instituții care erau obligate prin lege sa facă anumite demersuri legale, în final, am reusit. Acțiunea cu ,,obligația de a face“ a fost pusă pe rolul Tribunalului Brașov și sperăm ca prin aceasta să reușim să readucem în proprietatea comunei terenurile luate abuziv și care au aparținut comunității de la Sâmbăta din cele mei vechi timpuri“ explică Nicolae Morariu, primarul de la Sâmbăta de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here