Cele mai multe și mari paguge produse prin atacurile urșilor și lupilor s-au înregistrat, în acest an, în comunele din zona Făgărașului. Au fost atacate gospodării de pr raza comunelor Șercaia, Mândra, Sâmbăta de Sus,  Bunești, Hârseni, Cincu,  Homorod, Apața,  Ormeniș, Cața, Crizbav. Victimele sălbăticiunilor au înregistrat dosarele de pagube la primăriile de care aparțin, dar spun că documentațiile sunt foarte stufoase, iar despăgubirile bănești sunt plătite foarte târziu  de Ministerul Mediului.  Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a întocmit o situație a pagubelor produse de urși și lupi în acest an.

  • ,,În perioada 01.01.2023 – 30.09.2023, la nivelul judeţului Brasov s-au înregistrat un număr de 96 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs si lup) la culturile agricole, animale domestice si vehicule rutiere (accidente auto in care au fost implicate specii strict protejate). Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 87 de cazuri, iar din specia lup, în 9 cazuri”, a declarat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.

Cele mai multe pagube s-au înregistrat în gospodăriile oamenilor sau în fermele de animale unde urșii au fost ucis  oi, capre, bovine și stupid de albine. Până în momentul de față au fost întocmite 96 de dosare cu o valoare a pagubelor în cuantum de 466.540 lei, fiind achitate despăgubiri în cazul a 31 dosare, în cuantum de 147.123 lei. În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din speciile urs si lup au omorât un număr de 127 ovine, 19 bovine și 2 suine. De asemenea, au fost distruse de urși  28 de familii de albine și afectată o suprafață 31,54 ha porumb boabe și siloz și 0,1 ha plantație Aronia. În statisticile APM Brașov au fost înregistrate și 4 dosare de pagube produse vehiculelor rutiere rezultate în urma accidentelor auto în care au fost implicate animale sălbatice, urs și căprior. Valoarea pagubelor a fost de 88.759,54 RON, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit  conducătorului auto sau administratorului drumului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here