O delegație a  companiei poloneze Nitro-Chem s-a aflat în vizită, în perioada 2-3 octombrie a.c., la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Scopul vizitei a fost ,,identificarea de alternative și soluții de revitalizare și modernizare a liniilor de fabricație produse chimice existente în portofoliul operatorului economic roman“ explică Daniela Nicolescu, secretarul de stat din industria de apărare din cadrul Ministerului Economiei.  Discuțiile de la Fabrica de Pulberi de la Făgăraș au urmat vizitei la nivel guvernamental, din luna iunie 2023, în Polonia, în cadrul Parteneriatului strategic România-Polonia.

  • ,,Nitro-Chem  este unul dintre cei mai mari producători de substanțe explozive din Europa, iar demersurile de acum susțin intenția Fabricii de Pulberi Făgăraș de cooperare cu compania poloneză în ceea ce privește asigurarea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime, materiale și explozivi. Fabrica de Pulberi Făgăraș are un plan ambițios de dezvoltare, fiind una dintre capabilitățile de interes ale industriei naționale de apărare. Prioritatea mea este să asigur operatorilor naționali din apărare, prin toate acțiunile și discuțiile pe care le port, fie cu omologi sau diplomați din alte state, fie cu reprezentanți ai mediilor de afaceri străine, potențiali parteneri de business ai acestora, toate instrumentele și pârghiile pentru a se putea dezvolta “ mai explică secretarul de stat Daniela Nicolescu.

Instalație în conservare de peste un deceniu

  • ,,Instalația TNT nu fucționează de prin 2006 când a intrat în conservare. A fost demarată aici o investiție, după explozia care s-a produs în 1990, dar nu a mai fost finalizată din diferite motive, nu neapărat legate de partea financiară. Compania poloneză este producător de TNT. Se așteaptă o deeizie de la conducerea Nitro-Chem privind evaluarea instalației de la noi și ce ar presupune modernizarea acesteia, școlarizarea personalului, etc“ a declarat Lucian Cupu, președintele Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here