Două localnice din Veneția de Jos,  Aurelia Stoica Bâță și Mariana Stoica, sunt adevărați promotori ai  obiceiurilor și tradițiilor locale. După ce au ajuns cu portul popular al satului până în Veneția, orașul din Italia, prin proiectul asociației ,,Cavaler Ioan Pușcariu“, s-au înscris la o emisiune televizată ,,Chefi la cuțite“, unde să prezinte preparatele culinare păstrate de  la bunici în satul lor natal. Activitatea bogată și implicarea lor în promovarea satului Veneția de Jos, l-a determinat  pe primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea,  să le recunoască strădania și să le premieze.

  • ,,S-a acordat   diplome de excelență doamnelor Aurelia Bâță Stoica și Mariana Stoica pentru păstrarea și promovarea tradițiilor, obiceiurilor și portului popular din satul Veneția de Jos“ a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Aurelia Bâță Stoica este meserie contabilă, a fost viceprimar și primar al comunei Părău, iar Mariana Stoica, subinginer chimist  la Combinatul Cgumic Făgăraș, amândouă fiind pensionare. Activează în cadrul Asociației  ,,Cavaler Ioan Pușcariu“Cavaler din Veneția de Jos, ca voluntare.

Aurelia sau Reli cum i se spune în sat  și Mariana n-au fost lipsite de emoții la emisiunea ,,Chefi la cuțite“, au gătit ciorbă de salată cu slăninuță afumată și tocăniță de pui cu găluște, binecunoscutul papricaș  ardelenesc, preparatele bunicilor lor. Îmbrăcate cu  costume populare vechi de peste 100 de ani, au spus  povestea denumirii satului, aceeași cu a orașului din peninsula italică. ,,Un anume Gheorghe Venețianul a poposit în aceste locuri în drumul său prin lume, iar locul în care s-a stabilit, lângă cursul Oltului, i-a preluat numele.  Gheorghe Venețianul ar fi fost italian, dar nu există documente“ au explicat cele două localnice. Le-au relatat chefilor obiceiurile satului, cele mai apreciate fiind șezătorile pline de veselie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here