Fostul Combinat Chimic Nitramonia din Făgăraș avea o secție de transport feroviar foarte bine pusă la punct și funcțională în totalitatea ei. Deținea sistem de căi ferate, vagoane și locomotive cu care se făcea transportul mărfurilor produse în secții. Erau peste 400 de produse unicat fabricate pe această platformă chimică. Astăzi sunt doar ruine, nimic nu mai poate aminti de forfota existentă vreme de multe decenii aici. Până și sigla combinatului a fost pusă în vânzare de lichidatorul care are menirea de a valorifica ce a mai rămas pe platformă. Mai fac referire la Nitramonia doar anunțurile de vânzare ale lichidatorului judiciar sau ale instituțiilor care mai au în evidențele contabile vreun activ sau bunuri ale fostei fabrici chimice de la Făgăraș. În rest Combinatul Chimic nr. 1 din România a rămas doar în amintirile celor care au lucrat aici. Cât despre jaful de la Nitramonia, acesta  se află în dosarele penale peste care s-a așternut praful prin sertarele instituțiilor statului fără să fie identificat vreun vinovat care să fie tras la răspundere.

CFR Marfă vinde vagoanele Nitramoniei

CFR Marfă anunța printr-un comunicat de presă că a încasat 55 de milioane lei din vânzarea a 45 de locomotive și 56 de vagoane vechi dintre care 51 vagoane erau ale Nitramoniei. În total, CFR Marfă vrea să vândă peste 7.000 de vagoane și 508 locomotive dintr-un total de 27.000 vagoane și peste 900 de locomotive.

  • În scopul maximizării veniturilor și accelerării procesului de stingere a ajutorului de stat, CFR Marfă a facut publică în data de 6.07.2023 intenția de valorificare prin înțelegerea părților a 7.157 de vagoane și 508 locomotive. Ca urmare a obținerii acordului Administrației Naționale de Administrare Fiscală de valorificare și ridicare sechestru s-au încasat 55,24 milioane lei (la care se adaugă TVA) pentru 45 de locomotive și 56 de vagoane. Firmele declarate eligibile care au achitat bunurile ofertate au fost: Banat Green Trading (2 loc.), Laromet Transib (2 loc.), Marsim Strei (2 loc.), Tehnotrans Feroviar (1 loc.), Ukrainian Global Trading (1 loc.), Vest Trans Rail (1 loc.), GFR (31 loc.), Magro Util (1 loc.), Nitramonia (52 vag.), Tim Rail Cargo (4 vag.) si Unicom Tranzit (4 loc.)”, se arată în comunicatul CFR Marfă.

Compania CFR Marfă a obținut în primul semestru din 2023 un profit operațional de 77 de milioane de lei, iar cota de piață a transportatorului feroviar național de marfă a crescut la 33%, spunea, în iulie, directorul general CFR Marfă, Daniel Apostolache.   CFR Marfă are o datorie către ANAF de un miliard de lei reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2023 și încă 1,6 miliarde lei către CFR Infrastructură. Din datoria către Ministerul Finanțelor/ANAF, prin vânzarea a 1.224 de vagoane vechi, puse sub sechestru, ANAF a obținut 155 de milioane lei. CFR Marfă are în total peste 27.000 de vagoane și 907 locomotive, dar în stare de funcționare și în activitatea curentă sunt doar 8.500 de vagoane și 220 de locomotive.

Dosare penale degeaba, deși infracțiunile erau clare

Oricine putea constata că fabrica chimică de la Făgăraș a fost devalizată cu bună știință, iar cei implicați sunt astăzi  administratori de firme de succes, iar progeniturile lor fac paradă cu mașini luxoase prin fața foștilor angajați care nu și-au mai încasat nici măcar plățile compensatorii când și-au pierdut locurile de muncă.  De ochii lumii au fost constituite comisii și dosare penale despre jaful de la Nitramonia, majoritatea soluționate cu NUP.

  •  La IJP Braşov s-a  înregistrat dosarul penal nr. 72389/2004 pe numele lui Avram Constantin şi Gheorghe Săneiu care rămâne însă nesoluţionat.
  •  La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov apare în anul 2004 un dosar penal vizând 19 directori de la Nitramonia care se finalizează abia în 2005, dar cu NUP.
  •  PNA descinde, în 2004, la Nitramonia, dar ca prin minune n-a găsit niciun vinovat.
  •  Comisia de Abuzuri din Parlament este sesizată, dar nu se rezolvă nimic
  •  Senatul României sesizează IGP asupra situaţiei Nitramoniei, dar nu se rezolvă nimic.
  •  În ianuarie 2005, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism preia cercetarea în privinţa lui Valerian Simirică (vestitul investitor american), dar acesta pleacă din ţară.
  • Dosarul Nitramoniei ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu, dar numai de formă.
  •  În ianuarie 2005, s-a înfiinţat la Nitramonia taxa pe inteligenţă care a avut scopul de a ascunde legal şpaga, valoarea acesteia, în contabilitate, fiind de o jumătate de milion de dolari.
  • La 25 ianuarie 2005, Curtea de Conturi se afla în control la Nitramonia, face înscrisuri, dar fără rezultat.
  •  În ianuarie 2005, Garda Financiară a controlat activitatea puilor Nitramonia şi a Nitramoniei mamă şi a depistat nereguli majore soldate cu dosare penale pentru conducerea puilor şi amenzi de peste un milliard.  La Nitrotrans SA, unul dintre puii Nitramoniei, vagoanele cisternă au ajuns la Remat cu 101 dolari/tona.
  •  Curtea de Apel Braşov decide la 30 august 2005 lichidarea SC Nitramonia SA, proces încredinţat către SC Maestro SRL. Patrimoniu format din 114 ha, 60 de clădiri, ştrandul, stadionul, 6 ha la Dejani (secţia placări), pavilionul administrativ, 3 ha teren unde a funcţionat şantierul 505, parcările, casa de oaspeţi.

În nici 5 ani, 2000-2005,  s-au perindat pe platforma chimică a Nitramoniei echipe de conducere care au numărat 75 de directori. Scopul acestora a fost acela de a valorifica instalaţiile la fier vechi fără să ţină cont de soarta salariaţilor.

65 milioane de dolari pentru directorașii de la Nitramonia

Dacă Tânjala & Bărbuliceanu & Borşa & Claudiu Popa , pentru 1000 tone fier vechi, 600 tone inox şi 700 tone fontă au încasat 1,3 milioane de dolari, cei 75 directoraşi de toate specialităţile, pentru 50.000 tone fier, 600 tone inox, 100 tone aluminiu 99,8 % plus generatoarele din CTE-1 au încasat cel puţin 65 milioane de dolari sau 250 milioane lei, rezultând peste 35 milioane pe cap de directoraş politic. Reamintim că, în iulie 2003, este numit director general Iuliu Borşa, după ce pleacă de la conducerea Nitramoniei, în septembrie 2003,   Constantin Avram şi Gheorghe Stăneiu.  Primesc funcţii de conducere între spetembrie 2003-martie 2004 Mihai Tînjală, Francisc Tobă , Mihai Bărbuliceanu şi Alexandru Meşina, care aterizaseră aici după îndepărtarea teroristului PKK, Fath Kesser.

Puii Nitramoniei

La 26 aprilie 2004 sunt înregistrate la Registrul Comerţului 8 societăţi comerciale noi ca rezultat al divizării Nitramoniei, procedură propusăde Mihai Tânjală și Valerian Simirică.

  •   SC Nitrocontrol SA, capital social de 195.627,5 ron, obiect de activitate colectarea şi epurare apelor uzate, reprezentată de Cornel Drenea
  • SC Nitroexpolozives SA, capital social 5.756.720 ron, obiect principal de activitate fabricarea explozivilor, reprezentat de Francisc Tobă
  •  SC Nitrofertiliser SA, capital social de 8.509.572,5 ron, obiect de activitate fabricarea îngrăşămintelor şi a produselor azotoase, reprezentată de Gabriel Penescu
  •  SC Nitrosere SA, capital social de 3.543.525.000 lei, reprezentată de Lidia Albulescu
  •  SC Nitroservice SA, capital social de 4.788.002,5 ron, obiect de activitate lucrări de construcţii, reprezentată de Iuliu Borşa
  •  SC Nitrotrans SA, capital social de 1.262.722, 5 ron, obiect principal de activitate transporturi pe calea ferată, reprezentată de Alexandru Mesina
  •  SC Edel Weiss Hotel SA cu Ioan Luculescu (ruda lui Tânjală)
  •  SC Nitramonia SA în care acţionari apăreau Valerian Simirică şi SC Dunav International Construct SA al cărui acţionar era Mihai Tânjală
  •  SC Nitramonia mamă este manageriată de SC Marea Neaagră SRL din Tuzla prin Mihai Bărbuliceanu
  •  SC Nitramonia SA rămîne în acea perioadă fără 800 de salariaţi disponibilizaţi în două runde,  care nu şi-au primit la termenul de un an salariile compensatorii, cca 2 milioane de euro
  •  Se continuă tăierea instalaţiilor la fier vechi, dar banii nu intră în conturile Nitramoniei şi ai noilor societăţi ci la firme din străinătate, Franţa apoi SUA.
  •  Valerian Simirică îşi face propriul cerc la Nitramonia şi-l înlătură pe Mihai Tînjală care rămîne director la Nitramonia SA- mamă.
  •  Este ademenit Teodor Şuteu, fostul director al combinatului chimic să revină pe platform ca și consultant, dar acesta  pleacă, în decembrie 2004,   motivînd hoţiile care se fac.
  •  La 1 decembrie 2004 managementul puilor de pe platformă este asigurat de SC Fimaco S&S SRL la care acţionari erau Simirică Valerian şi Florin Paul Smerică.
  • La 15 februarie 2005,  AVAS (președinte era numit Gabriel Zbârcea) reziliază contractul de privatizare al Nitramoniei cu S&T Oil Equipment Machinery LTD SUA şi Chemtrans GmbH Austria (Călin Popescu- apropiat al lui Mihai Tânjală). Numai că  Valerian Simirică în calitate de investitor ameninţă AVAS-ul cu procese în instanţă pentru rezilierea contractului de privatizare, process care se încheie abia în 2010 când cîştigă statul român.

Nitramonia intră în faliment în 2005

SC Nitramonia SA-mamă intră în faliment la nivelul lunii martie 2005, iar SC Maestro SRL din Constanţa este desemnat administrator judiciar. Nici în prezent nu este încheiată administrarea judiciară pentru Nitramonia SA, doar că Maestro a predat între timp serviciile către altă societate, SC InfoDip SRL din Braşov. Foştii salariaţi ai Nitramoniei disponibilizaţi, 800 de persoane, aveau de încasat salarii compensatorii în sumă de 42.435.027.528 lei. Pe lîngă salariaţi de la Nitramonia mai aşteaptau să-şi încaseze banii alte 70 de societăţi comerciale, primării, dar şi Valerian Simiriccă, investitorul, care pretindea, în 2005, suma de 44,7 miliarde de lei. Totalul de plată pentru creditori era de 1.439.299.290.834 lei.  În martie 2005, s-au ocupat de soarta Nitramoniei din partea AVAS vicepreşedinţii Corin Lunganu şi Gheorko Laszlo din Miercurea Ciuc. Ei au numit politic administratorii speciali pentru fiecare pui al Nitramoniei, iar administratorii unici ai fiecărui pui s-au numit din cadrul partidelor politice din Făgăraş ai Alianţei DA formată din PD şi PNL. La SC Nitroexplosives SA a fost numit Iacob Stănilă, iar la  Nitroservice SA a fost numit Ioan Motoc Moarcăş.

Singura condamnare a fost a lui Kesser

În martie 2005 Curtea de Apel Bucureti îl condamnă pe Fatih Kesser la 15 ani de închisoare pentru infracţiuni economice săvîrşite pe teritoriul României. Pe rolul Tribunalului Bucureşti se află dosarul privind contractul de privatizare al Nitranoniei semnat de AVAS şi Fletcher Group al turcului Fatih Kesser.

Din 2005, alți directori la pui, numiți tot politic

În aprilie 2005, AVAS numeşte echipele de conducere la puii Nitramoniei, dar şi administratorii acestora.

  •  La SC Nitrofertiliser SA: administrator special- Traian Timaru; director general şi preşedinte al CA – Alin Ciambur; CA format din 3 persoane, preşedinte şi reprezentaţii AVAS şi SIF; în AGA sunt numite alte două persoane
  •  La SC Nitrotrans SA: administrator special- Sorin Chiticar, director general şi preşedinte al CA – Cătălin Cîrje, în CA şi AGA cîte doi membri, dar şi doi cenzori
  •  La SC Nitroservice: administrator special: Claudiu Popa; director general- şi preşedinte al CA- Iacob Stănilă; doi cenzori, cîte doi membri în CA şi în AGA.
  •  La Nitrocontrol: administrator special- Ion Albulescu; director general şi preşedinte al CA- Cornel Drenea, doi cenzotri şi cîte doi membri în CA şi în AGA.
  •  La SC Nitroexplizives SA administrator special Iacob Stănilă, director general- Dorin Cîrcu.
  •  La Edel Weis SA administrator special Ovidiu Bucureci numit de PNL, iar director general Ioan Luculescu

Povestea penală de Nitrosere

La SC Nitrosere SA s-au înregistrat contracte de asociere cu SC Alipot SRL ce aparţinea lui Adrian Neag pentru activul sere. În august 2004 s-a încheiat un act adiţional prin care intra în acţiune SC Dunav International SRL ce aparţinea lui Mihai Tînjală şi SC Co &M SRL ce aparţinea lui Sebastian Grapă.  În septembrie 2004 s-au înfiinţat SC Familia Agricolă SRL care avea acţionari pe cele trei societăţi şi SC Nitrosere SA. Administratorul Familiei Agricole era Sebastian Grapă. Cantina Nitramoniei a avut aceeaşi soartă ca şi serele printr-o suveică de firme care au fondat SC Ebola SRL şi care a avut administrator tot pe Sebastian Grapă. În joc au intrat aici Distrikem SRL, firma lui Sebastian Grapă, Mihai Tînjală şi Nitrosere SA.  La Nitrosere SA administrator special a fost Sorin Mija.
La sfârşitul lunii mai 2005, AVAS îl îndepărtează pe Mihai Tînjală din funcţiile deţinute la Nitramonia SA, iar în locul lui este numit Florin Georgescu, un tânăr de la PD Făgăraş. Acesta refuză funcţiile, iar Tînjală rămâne director general executiv şi preşedinte al CA. În august 2005 Sebastian Grapă devine patron al cantinei Nitramonia uzând nestingherit de inginerii financiare. Preia de la Nitrosere cantina fără să investească nimic prin SC Ebola SRL, firmă pe care se face intabularea activului, CF 10307.

Se voia unificarea secțiilor speciale

La fiecare pui al Nitramoniei s-a comandat câte un audit financiar şi s-a încercat descărcarea de gestiune pentru directori, dar AGA a refuzat. Din anul 1994 niciun director nu a fost descărcat de gestiune. Ce nu știau angajații era faptul că  fiecare pui al Nitramoniei plătea un miliard pentru lefurile directorimii, în timp ce  salariaţii nu- şi încasau salariile timp de luni bune.  În acea perioadă, 2005, pe rolul Curţii de Apel Braşov apărea  Dosarul 800/C/R/2005 prin care Nitramonia cerea Uzinei de Produse Speciale o datorie de 93,7 miliarde de lei. Scopul Nitramoniei era de a prelua UPS-ul în contul acestei datorii. La nivelul anului 2005 se vehicula unificarea sectoarelor speciale divizate în 1991. S-a ocupat de această situaţie ministrul Cornel Chiriac, dar după câteva luni acesta a fost remaniat din funcţie de ministrul Economiei şi Comerţului, Codruţ Sereş.

Afacerea ,,disponibilizări de personal“

La nivelul lunii septembrie 2005 mai erau pe platforma Nitramonia 1100 de angajaţi repartizaţi astfel: Nitrofertiliser- 411, Nitroservice- 280, Nitrocontrol- 100, Nitramonia- 80, Nitroexplozives- 280. Fondul de salarii lunar era de 12 miliarde de lei din care 25% se ducea pe plata lefurilor directorilor, membrii CA, AGA, 150 persoane în total.  Este demis în septembrie 2005 preşedintele AVAS Gabriel Zbîrcea.  Păstrăvăria şi hotelul de la Sîmbăta de Sus dispar din patrimoniul SC Pensiune Păstrăvărie Floarea Reginei SA graţie dibăciei lui Mihai Tînjală şi a SC Paradisul Făgărăşean SRL înfiinţată pentru acest scop. Ingineriile sunt derulate pe acelaşi sistem ca în cazul cantinei şi serelor prin firmele Ebola SRL şi Familia Agricolă SRL.  În septembrie 2005 AVAS numeşte un administrator unic pentru toţi puii Nitramoniei, Claudiu Popa, care încasează indemnizaţia de la fiecare pui în parte, mai clar 8 salarii de administrator însumând lunar peste 100 milioane de lei.  La data 7 octombrie 2005 secretarul de stat pe probleme de dialog social Vasile Nistor prezent pe platforma chimică declara: ,,divizarea a fost o anomalie făcută doar pentru a exista mai mulţi directori, funcţii de conducere şi pentru a masca datorii”. Atunci, puii Nitramoniei sunt scoşi la vînzare, era  octombrie 2005.  Deşi era doar un an de la înfiinţare, puii Nitramoniei au înregistrat datorii cu toate că au pornit la drum curaţi.  La 29 decembrie 2005 au fost disponibilizaţi 545 salariaţi de la puii Nitramoniei, 220 de la Nitrofertilizer, 27 de la Nitrotrans, 106 de la Nitroexplozives, 30 de la Nitrocontrol şi 162 de la Nitroservice. Apar cumpărători pentru pui, Nitrogenmuvek din Ungaria, dar nu se semnează contractual. În iunie 2006, puii intră în reorganizare judiciară.  În martie 2006 Patrimoniul de la Nitrosere şi Pensiune Păstrăvărie- Foarea Reginei sunt încredinţate Fondului Proprietatea care angajează firma de avocatură britanică Allen &Ower pentru a descurca iţele afacerii de peste 63 de miliarde însuşite de Tînjală şi Grapă & company. Fără rezultat însă.  În mai 2006 se înregistrează afacerea de 525.000 de euro a lui Tînjală şi Sebastian Grapă când vînd terenul fostelor sere de 8,7 ha firmei Contrascom Benţa SA din Mureş (cartierul de case). Terenul a fost luat cu japca de la Nitrosere SA, iar societăţii Nitrosere i-a pasat un teren şi o casă de 3,5 ha în satul Honorici de lângă Lugoj unde un ha de teren se vindea la acea dată cu nici 400 de euro. Au dispărut alte sute de salariați. Numai că disponibilizările au fost transformate într-o afacere, unii angajaţi de la Nitramonia s-au angajat la pui de unde s-au disponibilizat din nou primind plăţi compensatorii de sute de milioane de lei  pe lista ,,norocoşilor”se aflau unii directori şi lideri de sindicat sau apropiaţii acestora). Povestea însă a continuat.   (Lucia Baki)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here