FOTO: panorama

Unu din patru copii din România frecventează grădinița doar parțial, uneori și doar o dată pe săptămână. Când vine vorba de educație timpurie, adică cea pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani, grădinița este un instrument esențial pentru dezvoltarea cognitivă a celor mici.

În România, înscrierea copilului la grădiniță este obligatorie începând cu grupa mijlocie (grupa mică e opțională), iar în jur de 99% dintre părinți respectă legea. Însă când vine vorba de frecventarea propriu-zisă a grădiniței, procentele scad semnificativ.

  • 45dintre părinți invocă motive financiare pentru absenteismul copiilor de la grădiniță
  • 32dintre părinți spun că grădinița e prea departe

sursa: studiu World Vision România-Fundația OMV Petrom

Conform unui raport realizat în cadrul proiectului „Start în educație”, derulat de World Vision România și Fundația OMV Petrom, în parteneriat cu Universitatea A.I. Cuza din Iași, 97% dintre părinți consideră că grădinița este importantă, însă 45% dintre părinții celor care frecventează doar parțial grădinița spun că lipsa resurselor financiare este principalul motiv al absenței copilului de la grădiniță, iar alți 32% vorbesc de distanțele mari până la grădiniță.

România continuă, deci, să aibă o problemă privind distribuția geografică a grădinițelor și școlilor. E nevoie de unități de învățământ accesibile din punctul de vedere al distanței și care să permită copiilor să meargă pe jos la ele.

De asemenea, raportul arată că incidența absenteismului de la grădiniță este mai mare la cei cu părinți cu cel mult studii gimnaziale. „Considerăm acest fapt alarmant în măsura în care nivelul scăzut de studii este relaționat cu o expunere mai ridicată la sărăcie/vulnerabilitate”, spun autorii cercetării.

De altfel, grădinițele în sine nu sunt nici ele dotate corespunzător. 38% dintre părinți spun că lipsesc materiale educaționale, alți 29% reclamă lipsa unor jucării adaptate vârstei, iar 18% spun că este nevoie de activități zilnice mai diverse.

Lipsa acestor materiale e cu atât mai îngrijorătoare, cu cât mulți copii nu au acces la ele nici acasă.

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here