FOTO Economica

Salariul minim brut în construcţii creşte la 4.582 de lei lunar, iar în agricultură – la 3.436 de lei brut de la 1 noiembrie, anunță Economica.. Salariile minime brute din aceste sectoare au fost majorate pentru a putea menţine salariile nete din aceste domenii neschimbate după ce guvernul a decis să introducă obligativitatea reţinerii contribuţiei la sănătate (CASS) pentru salariaţii din aceste domenii.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat astăzi (miercuri, n.r.) alături de premierul Marcel Ciolacu la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit. Consiliul – din care fac parte şi confederaţiile sindicale şi patronatele, a avizat în şedinţa de astăzicreşterea salariului minim în construcţii la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei brut în agricultură, potrivit unuicomunicat al Ministerului Muncii.

Astfel că de la 1 noiembrie, salariul minim net din construcţii va fi de 3.150 de lei, echivalentul unui salariu brut de 4.582 de lei, iarsalariul minim net din agricultură va fi de 2.362 de lei, echivalentul unui brut de 3.436 de lei.

Salariile nete din construcţii şi agricultură rămân aceleaşi de la 1 noiembrie cu cele dinainte de majorarea salariilor brute din aceste domenii. Amintim că guvernul a decis să renunţe la scutirea de la plata CASS a angajaţilor din construcţii şi agricultură. Prin urmare, acestora li se va reţine CASS din salariu, începând cu luna noiembrie. În lipsa majorării salariului minim brut, salariaţilor din construcţii şi agricultură le-ar fi scăzut salariile nete. Guvernul a majorat salariile minime brute din aceste domenii pentru a putea menţine salariile nete neschimbate după ce le reţine CASS din salariu.

„Salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie 2023. Este o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
„În consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară – la 3.436 lei brut.
Guvernul va aproba, în acest sens, o ordonanță de urgență”, arată un comunicat al Executivului emis azi mai devreme.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții, precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate astăzi în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here