Vă amintiți de cazul pacientului de la Spitalul Municipal Făgăraș căruia, după deces, i-au fost eliberate două certificate de deces? Era cazul fostului secretar al Municipiului Făgăraș, Emil Mocanu. Au trecut de atunci aproape 3 ani, iar Claudiu Mocanu, fiul fostului secretar de municipiu,  continuă lupta cu Spitalul Municipal Făgăraș pentru a afla ,,de ce a murit tatăl său și cine sunt vinovații“, așa cum susține el.

  • ,,Au trecut aproape 3 ani și eu nu am obținut de la spitalul din Făgăraș documentele legate de tratamentele făcute tatălui meu, iar ceea ce am primit este incomplet sau modificate pe parcurs.  Am fost nevoit să apelez la Poliție și la instanță pentru a afla aceste lucruri, deși spitalul era obligat să mi le pună la dispoziție. De ce vor să ascundă?“ spune Claudiu Mocanu.

La Tribunalul Brașov este programată încă o înfățișare în Dosarul nr. 5034/62/2021 privind ,,obligația de a face“, marți, 31 octombrie 2023. Asta după ce făgărășeanul învinsese  Spitalul Municipal Făgăraș în instanța de la Făgăraș, Hotărârea nr. 159 emisă la data de 15 februarie 2023  de Judecătoria Făgăraș în Dosarul  nr. 5034/62/2021. Astfel, instanța a obligat Spitalul să comunice făgărășeanului atât documentele medicale cât și cheltuielile invocate  în cazul lui Emil Mocanu, fostul secretar general al Municipiului Făgăraș, care a decedat în acest spital la 1 ianuarie 2021. S-a ajuns aici întrucât  conducerea Spitalului Municipal Făgăraș a refuzat sistematic să ofere informații și documente familiei celui decedat, invocând fel și fel de prevederi legale.   

 Ping pong cu dosarul ,,Mocanu“

Cererea lui Claudiu Mocanu s-a adresat inițial Tribunalului Brașov, Dosarul fiind înregistrat la această instanță în decembrie 2021. Judecătorii de aici au  trimis însă cauza la instanța din Făgăraș (Hotarâre  572/2022  16.06.2022). Deși solicitările lui Claudiu Mocanu legate de internarea în spital a tatălui său, de tratamentele aplicate și costurile aferente, de decesul acestuia și de existența celor două certificate de deces erau informații publice și respectau prevederile Legii 544/2001, nu le-a obținut. A fost motivul pentru care s-a adresat instanțelor de judecată. Dar abia după 2 ani în care a fost trimis de la Ana la Caiafa a primit o sentință favorabilă.  Claudiu Mocanu s-a reprezentat singur în acest proces, iar spitalul a angajat avocați cărora le-a plătit onorarii generoase din banii publici. Pentru  întocmirea întâmpinării onorariul a fost de 7.636,72  lei, iar pentru reprezentarea la un termen al procesului, 3.570 lei. Din bugetul spitalului de la Făgăraș s-a cheltuit suma de 11.206,72 lei pentru întocmirea întâmpinării și prezentarea avocatului la un termen la Judecătoria Făgăraș. Această sumă plătită   unui avocat ar însemna hrana pentru 2 zile a peste 250 pacienți internați în spital.  În Întâmpinare, Spitalul cerea ca toate cheltuielile de judecată să fie plătite de reclamant, dar instanța a respins.

Două certificate de deces

Reamintim că Emil Mocan a fost internat la 19 decembrie 2020 după un apel la 112. Timp de 13 zile a fost internat la secţia Interne, iar la 1 ianuarie 2021 a fost  mutat la ATI. În aceeaşi zi, la ora 20.00, a decedat.  Conform Biletului de internare dat de CPU pentru secţia Interne, avea diagnosticul: pneumone acută, suspect COVID. La data de 21 decembrie 2020, buletinul de analize medicale  al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov  stipula testul COVID-19 negativ, sub semnătura medicului Alexandra Anton. Prin urmare, la internare Emil Mocan nu avea COVID-19.  Primul certificat constatator al decesului semnat de medicul Moldovan Marius Cristian, cu nr. 577,   stipula la cauzele decesului următoarele:  stop cardiorespirator,  stare septic, pneumonie cu pleurezie, volvulus recent operat,   peritonită stercorală,  boala Parkinson, hipertensiune.  Al doilea certificat constatator al decesului semnat tot de medicul Moldovan Marius Cristian, cu acelaşi nr de înregistrare, nr. 577, cu aceeaşi dată,   stipulează la cauzele decesului următoarele:  stop cardiorespirator,  stare septic,  pneumonie cu pleurezie, Covid-19 pozitivă,  volvulus recent operat,  peritonită stercorală,   boala Parkinson. Aşa cum arată cele două certificate, ele nu se completează aşa cum explica spitalul, ci două acte distincte, primul fără COVID şi cu hipertensiune, iar al doilea cu COVID şi fără hipertensiune, celelalte afecţiuni fiind stipulate în amândouă documentele. La acea vreme, surse din Ministerul Sănătăţii susțineau  că eliberarea a două certificate de deces „e o eroare”. În baza primului certificat constatator al decesului, familia a ridicat corpul decedatului de la Morgă şi l-a dus la capelă, cu siciul fără capacul pus. Documentul a fost înmânat de medicul Moldovan lui Claudiu Mocan în interiorul spitalului, deși anterior n-a fost lăsat nici măcar în curtea spitalului, iar în baza acestuia a fost emis certificatul de deces de către SPLEP Făgăraş.  Când a apărut al doilea certificat constatator al decesului, cel cu COVID, s-a dispus să se ridice sicriul de la capelă, să fie închis și readus la Morgă, de unde a doua zi a fost dus direct la cimitir şi băgat în groapă. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here