•   Gazeta de perete comunistă readusă în actualitate de edilul PSD

 ,,Terasa Litoral“ și ,,Fântâna arteziană“ au costat câte 71.550 de lei fiecare în 2020 prin bugetare participativă. În șase luni trebuia să fie date în folosință. Nu s-au făcut lucrările. Dar în fiecare an valoarea lucrărilor s-a tot mărit, dar fără să se lucreze ceva la cele două obiective. Consilierii locali care n-au aprobat risipa banilor publici au fost agresați fizic și verbal și supuși oprobiului public. Scandalurile fără precedent au fost orchestrate de primarul PSD, care spunea în privința valorilor avansate pentru lucrări ,,Da, ce este mult pentru bugetul Făgărașului!?“ Astfel, în 2023,  s-a ajuns la  667.000 lei pentru fântâna arteziană și peste 110.000 lei pentru terasă. Nici așa nu s-au finalizat lucrările. Dar au ieșit la interval multe patimi pentru bugetarea participativă de la Făgăraș, la care au fost aprobate proiectele apropiaților primarului. Acum, același edil a venit în fața consilierilor locali precum un vătaf să le spună că a cerut cam mult pentru vestita terasă și solitara fântână din urbe. A tăiat dintr-un condei 200.000 lei de la fântână și 92.470 de la terasă. I-au aptobat acest ping pong al deciziilor edilului mașina lui de vot din legislativ.

Program cu proiecte inutile urbei

Dacă în ultimii 5 ani lăuda și insista să obțină un buget cât mai mare pentru bugetarea participativă, în ultimul plen al CL Făgăraș, cel desfășurat  în 25 octombrie a.c., edilul  înjumătățește bugetul programului, respectiv  taie 250.000 de lei. De ce s-a trezit acum edilul, după 5 ani în care a risipit banul public pentru niște proiecte inutile făgărășenilor? Amintim aici ,,Spațiul de relaxare pentru seniori“, cel din buza cimitirului, care n-a fost folosit niciodată de vârstnicii din municipiu și a costat 15.000 euro, 

,,Terenul de baschet din cartierul Tudor Vladimirescu“, cel care zace între bălării și care a costat tot cam pe atât,  semafoarele de pe bulevard care au fost desființate déjà, terenurile de sport și de relaxare împrăștiate prin curțile unor școli sau a spitalului. Și  exemplele pot continua. Ca să nu mai vorbim că au beneficiat de bugetul  programului ,,Bugetare participativă“ doar apropiații edilului, dar și aceștia în ordinea slugărniciei.   În top, Alex Luca, cel care a fost angajat și la firma de salubritate, Salco Serv.

Scandalul pentru terasa și fântâna arteziană

,,Nesimțiți ordinari!“, ,,Rușine să vă fie!“, ,,Peste 2 ani, te dă afară, n-o să mai fi nimic!“, ,,Peste 2 ani, nu mai dă nimeni 2 bani pe tine, că n-o să mai aibă nevoie de tine!“. ,,Hooo!“. Erau injuriile și violențele fizice, ca în evul mediu, la  ședința  de îndată a Legislativului de la  Făgăraș, convocată de primar  la 1 noiembrie 2022,    la Casa de Cultură. Vă mai amintiți? Primarul PSD de la Făgăraș, Sucaciu Gheorghe,  și-a dat atunci în petic, sfidând democrația și promovând haosul și violența.   Consilierii locali Corina Polmolea, preotul Johannes Klein, Lucian Cupu și Marius Ludu au fost agresați fizic și verbal de oamenii atrași la ședință de primar. N-au scăpat nici consilierele de la USR, Paicu și Crăciun, care atunci erau în opoziție, dar astăzi au îngroșat rândurile mașinii de vot a primarului.   În fața ,,bătăliei“ de atunci, primarul jubila. A fost solicitată intervenția polițiștilor și jandarmilor pentru a fi salvați consilierii locali din opoziție de indivizii violenți.  Afară erau agresiuni, iar în sală primarul  continua discuțiile cu o mână de oameni  incitându-i  să denigreze și să arunce cuvinte grele la adresa consilierilor locali opozanți lui. S-a evidențiat și  consiliera primarului, care punând mâna pe microfon, a instigat la violență, adresând cuvinte grele președintelui de ședință, Lucian Cupu, și preotului Johannes Klein. Scopul scandalului erau investițiile de la celebra „terasă Litoral” și  a ,,fântinii arteziene“ de la Casa de Cultură, ambele finanțate prin bugetare participativă.

Lucian Cupu: ,,Umilința e cam în terenul tău, Ghiță, soră cu ipocrizia“

La un an de la scandal, același primar vine în fața consilierilor locali și le cere aprobarea pentru a muta o parte din banii alocați atunci la alte cheltuieli, pentru fundații și asociații, de exemplu. Este vorba despre 200.000 lei de la fântâna arteziană și 92.470 lei. Proiectul viza diminuarea bugetului programului ,,Bugetare Participativă“ cu 250.000 lei, adică reducerea lui la jumătate. ,,A avut banii alocați în 2023. Dar nu a finalizat nimic! În ședința de azi (n.r. 25 octombrie a.c.), ipocrizia a mers la cote maxime. Sucaciu a pus pe masă rectificarea bugetului pe anul 2023. Pe românește, a retras (diminuat) suma de 200 mii lei de la execuție fântâna arteziană și 92 mii lei de la execuție grup sanitar, cafenea si terasă lângă cetate (Terasa Litoral). Acum nu mai sunt de vină consilierii răi? Cei care se opuneau dezvoltării, modernizării și progresului orașului….Nu mai ai pe cine umili, Ghiță? Consilierii care astăzi au votat mutarea banilor de la terasa Litoral și fântâna artezianaă nu sunt sabotori, nu se opun dezvoltării și progresului urbei? Știm, la tine mereu alții sunt de vină. Acum, umilința e cam în terenul tău. Soră cu ipocrizia“ a comentat Lucian Cupu, consilier local PNL.

Bugetul local, pușculița primarului

Pentru fântâna arteziană, primarul a alocat din banii făgărășenilor  nu mai puțin de 667.672 lei. Vreo 136.260 euro pentru lucrări de reparații și revovarea fântânii arteziene. Spunea atunci primarul ,,da ce este mult?“.  Ajungeau la o firmă din Cluj, SC  Aqua Design SRL, 648.644 lei, iar 19.028 lei ajungeau la firma Proinsite DAA Solution SRL din Brașov pentru servicii de dirigenție de șantier. Asta în condițiile în care în bugetul votat pentru 2023, pentru ,,amenajare fântână arteziană“ a fost repartizată suma de 393.830 lei inclusiv TVA.  Prin urmare este o sumă cu 273.842 lei mai mare decât cea alocată prin bugetul local 2023.  Dar pentru aceeași fântână  arteziană s-au mai plătit bani de la bugetul local, dar primarul vrea să se uite. Numai că documentele îi țin trează memoria atât lui cât și organelor de control.  În 2020,  s-a alocat suma de 71.550 lei pentru un proiect depus la programul ,,Bugetare participativă“ de către  un apropiat al primarului pe care l-a angajat și la Salco Serv, fără studii de specialitate, Alex Luca. În 2021 însă Primăria Făgăraș  a achiziționat ,,Servicii de proiectare pentru amenajare fântână arteziană la Casa de cultură“, un  contract în valoare de 41.650 lei  semnat la data de 21 decembrie 2021 cu firma Atic Studio Arhitectura SRL din Alba Iulia. Astfel, se  ,,bifase“, sub semnătura primarului, suma de 113.200 lei de la bugetul local, în 2020 și 2021. Mai mult, același primar vine în septembrie 2022  să ceară consilierilor locali să aprobe prelungirea cu încă un an a termenului de renovare a  fântânii cu pricina, până la 30 septembrie 2023, dar consilierii locali (10 din 19) n-au aprobat    modifcarea HCL 37/2020, respectiv prelungirea termenului. Ca în 2023 să se risipească 667.672 lei. Acum vine primarul precum un vătaf și spune: ,,luăm 200.000 de lei din bugetul alocat“. Întrebarea este simplă: ,,Primare,   ai fost vreodată corect cu banii făgărășenilor?“

Panoul rușinii precum gazeta de perete a comuniștilor

Așa a început circul ședințelor de la casa de cultură, care au culminat cu agresiuni ca-n evul mediu pentru a-i forța pe consilierii locali majoritari să-i voteze la comandă.  Dar lucrurile nu s-au oprit aici.  Primarul a montat acele panouri în zona fostei terase Litoral și a fântânii arteziene  cu chipurile celor 10 consilieri. Cum făceau comuniștii pe vremuri, îi puneau la gazeta de perete pentru a le da o lecție ,,rău-voitorilor“. Astfel, primarul PSD de la Făgăraș, și-a dat în petic, sfidând democrația și promovând haosul, violența și batjocura.  Victimele agresiunilor au ajuns la spital, au avut certificate medico-legale și au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș pentru ultraj contra autorității. ,,Ne-a supus oprobiului public, asta a făcut primarul. Ne-a afișat numele și fotografiile. A încălcat legea cu bună știință. A incitat la ură.  Asta nu este democrație. Vrea să-și acopere ilegalitățile prin votul obținut la presiunea camarilei lui.   Trebuie să stopăm astfel de acțiuni huliganice“ au justificat  consilierii locali.

Procurorul: ,,Presiuni politice“

După aproape 9 luni de la incidente, prin Ordonanța din 25.07.2023,  procurorul de caz a dispus, ,,în temeiul art.318 C.pr.pen. renunțarea la urmărirea penală față de intimații din dosarul de urmărire penală“. Au fost invocate motivele: ,,Consecințele fizice reclamate de către persoanele pretins vătămate se situează la un nivel relativ redus. Împrejurările concrete în care fapta ar fi fost comisă se datorează, din câte se reclamamă presiunilor politice existente între diversele partide plitice implicate în actul de bună administrare a comunității“.

Cu alte cuvinte, ar fi fost lucruri normale cauzate de disputele politice, chiar dacă victimele reprezentau autoritatea locală prin funcțiile deținute în Legislativ. Consilierii locali, victime ale agresiunilor de la respectiva ședință de plen, au spus că ,,astfel de situații nu trebuie să se mai întâmple și ne-am adresat Judecătoriei Făgăraș pentru strămutarea dosarului“.  ,,Să dispuneți desființarea soluției de renunțare la urmărirea penală, trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată. Solicităm strămutarea judecării prezentei cauze la o altă instanță întrucât există o suspiciune rezonabilă privitoare la imparțialitatea judecătorilor instanței datorită împrejurărilor cauzei și calității părților explică respectivii consilieri locali. (Lucia BAKI)

 

    

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here