Torționarul Nicolae Paraschiv, fost secretar al Primăriei Brașov, a fost propunerea PNL pentru Consiliul de Admninistrație al RIAL SRL în ședința de Consiliu Local de astăzi. PNL trebuia să facă o propunere după ce în luna august reprezentanta liberalilor în CA-ul RIAL SRL, Roxana Cojocea, a demisionat.

Nicolae Paraschiv a fost angajat al Securitatii, avand gradele de:

  •  lt. maj. – Serviciul 1 (profil de activitate informatii interne) din Inspectoratul Judetean Brasov (1980 – 1981);
  •  cpt. in aceeasi structura (1986);
  •  cpt. – Serviciul Antiterorist din I.J.S. Brasov (1988);
  •  mr. – Serviciul Antiterorist din I.J.S. Brasov (1989).

CNSAS a stabilit că securistul Parschiv urmărea persoanele care nu erau de acord cu ordinea comunistă pentru „comentarii dușmănoase la adresa conducerii de partid și de stat”, bazându-se pe scrisori interceptate. Intr-un dosar, acuza un cetățan de etnie maghiară de „denigrarea politicii partidului, comentarii ostile privind nivelul de trai” si „afirmații privind o pretinsă lipsă de drepturi și libertăți cetățenești în țara noastră comparativ cu țara noastră”.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Braşov de marţi, 31 octombrie, a fost proiectul referitor la alegerea unui membru în Consiliul de Administraţie (CA) al RIAL SRL rămas vacant.  Primii care au făcut o propunere au fost liberalii, prin viceprimarul Sebastian Rusu: „Propunem o persoană care a fost 17 ani secretar general al Primăriei Braşov şi trei ani director juridic al RIAL, în persoana lui Nicolae Paraschiv”.
Grupul PSD a anunţat că nu are propuneri, iar reprezentanţii USR au cerut o pauză de două minute.  După această pauză, primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat că retrage punctul de pe ordinea de zi. „Constat că propunerea pe care o faceţi ne aruncă cu câteva zeci de ani în urmă. Este o persoană care are certificat de securist. A fost maior de Securitate. Este un om care, ajuns la bătrâneţe, s-a pensionat de la RIAL şi încă poartă păcatele inclusiv în gestionarea patrimoniului oraşului. Într-un oraş care va comemora peste câteva zile data de 15 Noiembrie 1987, într-un oraş revoluţionar, într-un oraş care se aşteaptă la viziuni şi la măsuri pentru secolul XXI, nu se poate să ne aruncaţi în tenebrele istoriei cu astfel de propuneri”, a declarat Allen Coliban.
Așa cum titrează bzb.ro, Consiliul de Administraţie al RIAL SRL este compus din Maria Oprea (preşedinte) – şef Serviciu Buget în Primăria Braşov şi din Alexandru-Gheorghe Cosmin, care are un cabinet de avocatură. De altfel, Alexandru – Gheorghe Cosmin îl reprezintă în instanţă pe primarul Braşovului în procesul acestuia cu doi jurnalişti, aceştia fiind chemaţi în instanţă care au publicat articole în care se menţiona că bugetul local al municipiului Braşov a fost prejudiciat cu suma de 3,5 milioane de lei, sumă ce a fost virată către FC Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here