FOTO: alba24.ro

Noi condiții pentru persoanele care călătoresc în străinătate însoțite de minori. Modificările se regăsesc într-un act normativ promulgat în 7 noiembrie de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ modifică Legea nr. 248/20 iulie 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Practic, se impune obligativitatea pentru polițiștii de frontieră de a verifica la graniță cazierele judiciare pentru însoțitorii minorilor. Astfel, siguranța trecerii frontierei de către minor va fi sporită. Poliția de Frontieră va avea acces permanent la Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS.

Reguli anterioare

Potrivit reglementărilor anterioare, minorul titular al unui document de călătorie individual (pașaport sau carte de identitate) poate călători însoțit de o persoană majoră doar dacă aceasta din urmă prezintă certificatul de cazier judiciar și declarație de la ambii părinți/părintele căruia minorul i-a fost încredințat.

Modificările din lege

Dacă poliția de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca minorul să iasă din România, va întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoțit de unul dintre părinți, va proceda la informarea imediată a acestora.

Dacă nu este posibilă informarea părinților, se va anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Se va întrerupe călătoria minorului și dacă:

  • însoțitorul este cetățean străin și nu dovedește că are dreptul să se reîntoarcă în România, deși în declarația părinților se arată că minorul revine alături de însoțitor
  • dacă se constată, din verificarea cazierului judiciar, că însoțitorul a săvârșit anumite infracțiuni

Infracțiunile vizate

La articolul 31 alineatul (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificările și completările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,b) în urma verificării mențiunilor înscrise în Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către polițistul de frontieră, acesta constată că însoțitorul a săvârșit anterior una dintre infracțiunile următoare:

  • omor
  • infracțiuni contra libertății și integrității sexuale
  • infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile
  • lipsire de libertate în mod ilegal
  • infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori
  • trafic de țesuturi sau organe umane
  • infracțiuni de terorism

Art. II. – În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, cu modificările și completările ulterioare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here