FOTO: Recorder

Președintele Klaus Iohannis va pleca în turneu în Africa, unde săptămâna viitoare va vizita patru țări. Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia și America de Sud. O investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.

Administrația prezidențială a anunțat marți seară că în perioada 14-23 noiembrie Klaus Iohannis va face o serie de vizite în Africa: vizite de stat în Kenya, Tanzania și Cabo Verde şi vizită oficială în Senegal.

Cum motivează Administrația prezidențială turneul în Africa

Conform Administrației prezidențiale, vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”: „Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menționate și redinamizarea relațiilor economice și sectoriale, urmărind deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global”.

Administrația prezidențială mai spune că demersul lui Klaus Iohannis „are loc într-un moment de aprofundare și diversificare a relațiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunțat pe plan internațional”.

Anunțul privind noul turneu prezidențial vine după ce marți, 7 noiembrie, Recorder a publicat o investigație video despre costurile călătoriilor cu avioane private pe care președintele Klaus Iohannis le efectuează din ce în ce mai des. Aceste costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, deși este vorba de bani publici.

După publicarea acestui material, Recorder a creat o pagină specială unde cetățenii care vor să-i solicite președintelui declasificarea informațiilor privind costurile călătoriilor pot trimite un email cu numai două click-uri.

Pagina afișează și un contor care ține evidența numărului de cetățeni care i-au scris președintelui pe această temă. În numai câteva ore s-au adunat peste 5.000 de oameni care îi cer președintelui în mod direct să facă publice costurile călătoriilor sale de serviciu. Până aseară, cu câteva minute înainte de miezul nopții,  aproape 13:000 de persoane îi cer președintelui în mod direct să facă publice costurile călătoriilor sale de serviciu.

Câteva idei principale din investigația Recorder:

  • Pentru a putea face o comparație cu alți președinți sau șefi de instituții europene, Recorder a adunat date despre costurile de deplasare ale unui număr 19 lideri europeni prezenți la încoronarea Regelui Charles din luna mai a acestui an. Dintre toți, Klaus Iohannis a fost singurul care a ajuns la Londra cu un avion privat, restul călătorind cu avioane oficiale sau cu curse de linie. În timp ce prețul călătoriei lui Klaus Iohannis este clasificat, alți lideri europeni ne-au trimis cheltuielile în detaliu, unii dintre ei cu tot cu copiile biletelor de avion.
  • Recorder a consultat specialiști din piața europeană de profil și a cerut oferte de la mai multe companii internationale care închiriază avioane private identice sau similare cu cele folosite de președintele României. După analizarea acestor date, am putut stabili costurile estimative ale călătoriilor prezidențiale. A rezultat că închirierea avionului privat cu care cuplul Iohannis a ajuns la încoronarea regelui Charles a costat aproximativ 85.000 de euro. Asta în timp ce președinții din Estonia, Cehia, Letonia și Finlanda au zburat cu avioane de linie și au cheltuit între 1.700 și 3.000 de euro.
  • Multe dintre călătoriile internaționale pe care președintele le efectuează cu avioane private fac escale la Sibiu, ceea ce presupune costuri suplimentare. Așa s-a întâmplat și în cazul călătoriei de la Londra, unde escala la Sibiu a crescut costul de închiriere a avionului cu cel puțin 5.000 de euro.
  • În luna iunie a acestui an, Administrația Prezidențială a închiriat un avion VIP care l-a dus pe Klaus Iohannis la Rotterdam, pentru un dineu de pregătire a Summitului NATO. Un avion Dassault Falcon 8X, al companiei Global Jet Luxemburg, cu cele mai ridicate standarde de comfort: wi-fi, telefonie prin satelit, bucătărie complet utilată, peste 1.000 de filme disponibile la bord, un pat dublu și patru paturi single disponibile la nevoie. Președintele a preferat acest avion pentru un zbor de numai două ore, iar închirierea aeronavei a costat bugetul de stat peste 170.000 de euro.
  • Întrebat în urmă cu câteva luni despre motivul secretizării costurilor de călătorie, președintele Iohannis a răspuns că așa e legea. Recorder a verificat această informație și s-a dovedit a fi falsă.
  • Secretizarea acestor costuri s-a făcut în anul 2018, cu un an înainte ca Iohannis să câștige al doilea mandat. A fost o decizie luată la nivelul Administrației Prezidențiale, nicidecum printr-o lege asupra căruia președintele nu are nicio putere.
  • La sfârșitul lunii septembrie, Președinția epuizase deja bugetul alocat pentru deplasările din acest an. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei.
  • Președintele Iohannis a refuzat să răspundă întrebărilor Recorder pe acastă temă.

 

Deasupra tuturor. Cât costă zborurile pe care președintele le ține secrete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here