George Scripcaru, fostul primar al Brașovului, era trimis în judecată de procurorii anticorupție, după campania electorală din 2020.  Pe numele fostului edil se înregistra un dosar penal întrucât nu a permis afișarea de mesaje electorale plătite în autobuzele RAT Brașov.

Comunicatul DNA din 10 decembrie 2020  

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 674/VIII/3 din 23 octombrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

  • SCRIPCARU GEORGE, la data faptei primar in exercitiu al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata,
  • CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma complicitatii, comisa in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Brasov inscris in cursa electorala pentru obtinerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenintat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajatii societatii comerciale care difuza spoturi electorale in interiorul autobuzelor apartinand Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., ca firma va avea de suferit daca nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectiva semnase un contract de locatiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spatiul din interiorul autobuzelor si, in perioada respectiva, incepuse sa difuzeze spoturi de promovare electorala a candidatilor la Primaria Brasovului din partea partidelor cu care societatea incheiase anterior contracte de promovare.

In perioada 6-12 august 2020, acelasi inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi facut presiuni asupra unei persoane din firma respectiva pentru a o constrange sa opreasca difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumita formatiune electorala si sa promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD detinute de firma, „realizarile” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor stiri pozitive.

In baza prevederilor legale si a dispozitiei din incheierea Curtii de Apel Brasov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului si a acordurilor de recunoastere a vinovatiei la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Instanța din Covasna, unde s-a judecat speța, a decis însă că nu a fost vorba de niciun șantaj, astfel încât i-a achitat pe cei doi „inculpați” pentru că plângerea ar fi fost neîntemeiată.

Minuta instanței

  • În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului SCRIPCARU GEORGE, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj prevazute de art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal, raportat la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedură penală, dispune achitarea inculpatului CORNEA GEORGE MIHAI, cu privire la săvârșirea infractiunii de complicitate la șantaj prevăzute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal și la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.În temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. 1 Cod de procedură penală, respinge acțiunea civilă formulată împotriva inculpaților de către partea civilă Țuțuianu Melinda, ca neîntemeiată. În baza art. 398 Cod procedură penală, raportat la art. 274 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 20.04.2023”, se arată în minuta instanței.

Avocatul lui Scripcaru, Vladimir Ciolacu  a declarat că apelul înregistrat la Curtea de Apel Brașov este pentru a schimba încadrarea motivului de achitare din „nu sunt probe” în cea de „fapta nu este prevăzută de legea penală” citat de bizbrasov.ro.

Cu toate acestea la proces sunt  chemați drept martori chiar cei care i-au acuzat pe Scripcaru și Cornea de abuz în serviciu. Cu alte cuvinte procesul în care este judecat fostul primar al Brașovului va continua, primul termen fiind fixat la 22 noiembrie 2023 la Curtea de Apel Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here