De moartea  primarului din Jibert, Iancu Boeriu, a fost găsit doar Gheorghe Buta, consilier local din sat. Instanța s-a pronunțat în dosarul decesului fostului edil, aplicându-i acestuia o pedeapsă de    2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare. Este decizia definitivă a Curții de Apel Brașov.   Instanța a apreciat că pedeapsa este suficientă, având în vedere că ,,agresorul a fost provocat de către victimă, culpa fiind una comună“.

Scandalul dintre Gheorghe Buta și primarul Iancu Boeriu a izbucnit în noaptea de 24 spre 25 martie 2022  în timpul unei petreceri la care consilierul Gheorghe Buta a fost gazdă.  Spiritele s-au încins degenerând în bătaie, soldată cu decesul lui Iancu Boeriu. Consilierul local a fost trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte, însă instanța a apreciat că vina a fost comună, agresorul fiind provocat de către victimă care l-a umilit în public.

  •  ,,Curtea reţine că un procent de culpă al victimei de 30% reflectă corespunzător culpa concurentă incidentă în cauză, în condiţiile în care din datele dosarului nu rezultă că inculpatul ar fi acţionat în sensul agresării victimei în lipsa acţiunii acesteia, care a adresat inculpatului (care ocupa o funcție de demnitate publică locală) o multitudine de apelative umilitoare, în mod repetat, pe parcursul aceleiași zile, în prezența unor personalități locale, atât într-un spațiu public, de unde inculpatul s-a retras, cât și în timp ce se aflau în locuința inculpatului, unde victima nu a fost invitată și de unde i s-a cerut de mai multe ori să plece, rezultatul fiind lovirea victimei în zona feței și a toracelui, care a dus în final, fără ca acest rezultat să fi fost urmărit, la decesul acesteia”, se arată în motivarea instanței.

Astfel, judecătorii brașoveni au considerat că o pedeapsă cu închisoarea cu executare este mult prea dură pentru un individ care și-a apărat reputația, provocat fiind de victimă. Pe lângă pedeapsa principală, consilierul local a fost obligat să plătească daune morale rudelor primarului.

  • ,,Obligă inculpatul Buta Gheorghe să plătească părţii civile B. I. E suma de 14.000 Euro şi părţilor civile B. I. şi B. D. câte 21.000 Euro pentru fiecare. Constată că inculpatul Buta Gheorghe a achitat în contul părții civile suma de 49.600 lei data de 28.11.2022, cu titlu de daune morale și materiale”, potrivit portalului instanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here