FOTO avocatnet.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) stabilește anual perioade și zone de prohibiție pentru pescuit, în vederea protejării resurselor acvatice. Un proiect de ordin al ministrului Agriculturii detaliază interdicțiile pentru anul următor, inclusiv perioadele generale și cele specifice pentru diverse habitate și specii de pești. De asemenea, documentul instituie zone de protecție pentru depunerea icrelor și impune restricții în anumite sectoare ale râurilor și lacurilor. Specii precum știuca, șalăul și sturionii au perioade proprii de prohibiție, iar ordinul conține inclusiv reglementări privind echipamentele de pescuit.

Pentru a proteja resursele acvatice și a permite reproducerea peștilor și altor viețuitoare din apele României, autoritățile stabilesc anual anumite perioade și zone în care pescuitul este interzis, cunoscute de către pescari sub denumirea de „prohibiție„. Un proiect de ordin al ministrului Agriculturii stabilește care vor fi aceste interdicții în anul care urmează.

Astfel, perioade de prohibiție generală vor fi instituite pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/ sportiv şi familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale în perioada 9 aprilie – 7 iunie  în toate habitatele piscicole naturale (60 de zile) iar în perioada 24 aprilie – 7 iunie va fi interzis pescuitul la frontierele de stat (cu câteva excepții, timp de 45 de zile).

De asemenea, documentul stabilește zone și perioade specifice de prohibiție:

  • râul Prut și lacul de acumulare Stânca-Costești, unde va fi interzis complet pescuitul comercial şi cel recreativ/sportiv între 9 aprilie – 7 iunie 2024;
  • zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe (până la Ciotic) în care va fi interzis complet pescuitul între 9 aprilie – 7 iunie;
  • fluviul Dunărea (zona de frontieră cu Bulgaria și Ucraina): interzis complet pescuitul comercial şi recreativ/sportiv între 16 aprilie – 30 mai 2024;
  • complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale va fi interzis complet pescuitul în perioada 9 aprilie – 7 iunie.

O a treia categorie de zone protejate este aceea de depunere a icrelor și va fi instituită pe lacurile de acumulare pentru energie electrică, unde va fi interzisă scăderea nivelului apei în perioadele de prohibiție.

Așa-numitele ”zone de protecție pentru resursele acvatice vii” vor fi supuse acelorași restricții, pe aproximativ 500 m în amonte și aval de structurile din albia minoră a cursurilor de apă. Alături de acestea, diverse zone de-a lungul râului Mureș și al altor cursuri de apă vor primi interdicții specifice de pescuit.

Anumite sectoare ale râului Prut, Dunărea Veche și alte lacuri și canale vor fi supuse și ele interdicției de pescuit (fie complet interzis sau sever restricționat), fiind încadrate ca zone de refacere biologică.

În plus, anumite specii precum știucașalăulbibanullipanulpăstrăvul și sturionii au perioade proprii de prohibiție, la care se adaugă perioadele de prohibiție pentru scrumbie și rizeafcă, stabilite pe sectoare diferite ale Dunării, variind între 10 și 15 zile în lunile aprilie și mai 2024.

De asemenea, proiectul de ordin conține reglementări cu referire la echipamentele de pescuit și la anumite situații cu caracter special:

  • interzice folosirea unor unelte de pescuit în anumite condiții și locuri;
  • stabilește o dimensiune minimă legală pentru capturarea peștilor;
  • capturile accidentale trebuie eliberate imediat în mediul natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here