FOTO G4Media

Cu nici două săptămâni înainte de începerea turneului prezidențial de 10 zile în Africa, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro). Banii pentru deplasări externe din acest an erau aproape epuizați încă din iunie, după costisitoarele turnee în Asia și America de Sud ale președintelui Iohannis.

Marți, președintele începe vizitele oficiale în Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde. În două dintre aceste țări, România nu are nici măcar ambasade, iar vizita unui președinte român reprezintă o premieră istorică. Deplasările au stârnit o serie de controverse în spațiul public, în contextul în care presa a semnalat că Administrația Prezidențială a secretizat costurile din bani publici care includ zboruri cu avioane private de lux.

„Această suplimentare este legitimă și justificată de necesitatea asigurării finanțării adecvate a activităților aflate pe agenda Președintelui României, impuse de contextul regional de securitate și de alte angajamente internaționale ale României, cu evenimente și evoluții care nu pot fi anticipate”, se argumentează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern de pe 2 noiembrie.

Cu cele patru țări africane pe care președintele Iohannis le va vizita în turneul său de 10 zile care începe marți, România a avut contacte diplomatice minime și relații economice care lipsesc aproape cu desăvârșire. Kenya și Senegal sunt două țări stabile, cu importanță regională pe continentul african, în care țara noastră are ambasade ce gestionează relațiile cu mai multe state. De cealaltă parte, Tanzania și Cabo Verde sunt două țări turistice cu care România atinge un apogeu al relațiilor diplomatice prin această vizită oficială.

”Vizitele președintelui în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european”, scrie într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Demersul Președintelui Klaus Iohannis are loc într-un moment de aprofundare și diversificare a relațiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunțat pe plan internațional, se arată în document.

Totuși, turneul african al președintelui a stârnit  o serie de controverse în spațiul public, după ce presa a semnalat că Administrația Prezidențială a secretizat costurile deplasărilor externe, din bani publici, ale președintelui, care includ și zboruri efectuate cu avioane private de lux.

În prima jumătate a acestui an, Administrația Prezidențială a epuizat aproape toți banii alocați pentru deplasări externe, adică 25 de milioane de lei (5 milioane de euro), scrie Europa Liberă. Până în septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei, cu trei milioane peste bugetul anual alocat. Astfel, Guvernul a suplimentat în această lume bugetul cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă.

În acest context, Recorder a dezvăluit că două dintre deplasările în străinătate ale președintelui din acest an au depășit estimativ 1,2 milioane de euro fiecare. Este vorba despre turneele făcute în Asia și în America Latină, în primăvara acestui an, respectiv în vară.

Kenya

Ultimul președinte român care a vizitat Kenya, țară situată pe coasta de est a Africii, a fost primul președinte român de după Revoluție, Ion Iliescu. Se întâmpla în 1993. În acel an, și o delegație parlamentară din Kenya a venit în România.

Ultimul eveniment notabil din sfera relațiilor diplomatice cu Kenya a avut loc în luna iunie, când a fost rechemat ambasadorul român Dragoș Țigău pentru că i-a comparat pe africani cu maimuțele. Ambasadorul a făcut comentariile chiar în timpul unei întâlniri într-o clădire a ONU din capitala Nairobi: „grupul african ni s-a alăturat” s-ar fi exprimat el, când a văzut o maimuță în fața unei ferestre, potrivit AFP.

Țara este cel mai mare și cel mai important centru de afaceri, financiar și de transport din Africa de Est, 80% din schimburile comerciale din regiune circulând prin portul Mombasa. Ca atare, Kenya este prima linie de apărare împotriva amenințărilor teroriste, inclusiv a ramificațiilor Al-Qaeda, precum Al-Shabab, notează organizația Business Council for International Understanding.

”Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, Președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu Președintele William Ruto și va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul și cooperarea politică și se va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană, donație din programul României de asistență pentru dezvoltare”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

MAE recomandă cetățenilor români să nu viziteze această țară decât dacă este absolut necesar din cauza riscurilor la care se expun. ”Situația de securitate din Republica Kenya se caracterizează printr-o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini. De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii, cu precădere în marile oraşe, din cauza unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în circulație”, avertizează MAE. Nu există relații economice notabile cu această țară.

Tanzania

Următoarea țară din turneul președintelui este Tanzania, țară situată tot pe coasta de est a Africii, în sudul Kenyei. România nu are o ambasadă în Tanzania, iar relațiile diplomatice sunt gestionate de Ambasada României de la Nairobi, Kenya. România are doar un Consulat Onorific la Dar es Salaam.

”În cadrul vizitei de stat în Republica Unită Tanzania, Președintele României va avea consultări politice cu Președintele Samia Suluhu Hassan”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Singura vizită oficială menționată de Ministerul Afacerilor Externe din istoria relațiilor cu această țară este cea a ministrului de externe tanzanian, în România, în anul 2018. Nu au fost înregistrate până acum vizite ale oficialilor români în Tanzania.

MAE recomandă cetățenilor români să nu viziteze această țară decât dacă este absolut necesar. Pe lângă pericolele legate de terorism, crimă organizată și alte infracțiuni, există și riscul producerii unor manifestații și proteste spontane în Zanzibar.

Cabo Verde

România nu are o ambasadă nici în Republica Capului Verde (Cabo Verde). Relațiile diplomatice sunt gestionate de către Ambasada României din Senegal. Cabo Verde este o țară micuță din arhipelagul omonim, formată din 10 insule, pe care locuiesc circa 500.000 de oameni.În 2018, ministrul de externe din această țară a venit la București. Nu sunt înregistrate de către MAE vizite ale unor oficiali români în această țară.

”Vizita de stat în Republica Cabo Verde va prilejui consultări ale Președintelui României cu Președintele Cabo Verde, José Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu Președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu Prim-ministrul Cabo Verde, José Ulisses Correia e Silva, și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foștii studenți din Cabo Verde care au studiat în România”, potrivit Administrației Prezidențiale. Este vorba despre 90 de tineri care au studiat în România în perioada 1978-1998.

Senegal

Ultima țară menționată pe lista turneului prezidențial este Republica Senegal, cu care România are ”foarte bune relații”, după cum menționează MAE. Ion Iliescu este ultimul președinte român care a vizitat această țară în 2003, în timp ce președintele Senegalului s-a întâlnit cu Traian Băsescu în România, în 2006.

Ambasada României în Republica Senegal gestionează relațiile diplomatice ale țării noastre și cu: Burkina Faso, Republica Cabo Verde, Republica Côte d’Ivoire, Republica Gambia, Republica Guineea Bissau, Republica Mali, Republica Guineea.

Ultimele misiuni economice la Dakar, care s-au concretizat cu înțelegeri între operatori economici dintre cele două țări datează de acum 10 ani.

”Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Senegal, Președintele României, Klaus Iohannis, va avea consultări politice cu Președintele Senegalului, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea Președintelui Klaus Iohannis, alături de Președintele Macky Sall, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în Senegal. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a Președintelui Klaus Iohannis cu foști studenți senegalezi în România”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Senegalul este un partener important al Statelor Unite în promovarea păcii și securității în Africa, notează Departamentul de Stat american. ”Fiind una dintre cele mai stabile democrații din Africa și un model de toleranță religioasă și etnică, Senegalul împărtășește multe valori fundamentale și obiective internaționale cu Statele Unite. De asemenea, Senegalul este un contributor important la operațiunile regionale de menținere a păcii. Una dintre cele mai mari provocări ale Senegalului este promovarea creării de locuri de muncă, în special pentru tineri, care reprezintă majoritatea populației”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here