FOTO: Europa Liberă

Curtea Supremă a dispus încetarea procesului penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva pentru că faptele s-au prescris, informează Europa Liberă.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu au fost acuzaţi de anchetatori de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul a vizat retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor.

Păgubită este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro, după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Prescrierea a intervenit ca urmare a aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi pentru că proesul a fost mutat opt ani pe la mai multe instanţe.

Condamnările aplicate de prima instanță, Curtea de Apel Braşov, în iulie 2021 au fost anulate, transmite Agerpres.

În urma prescrierii au scăpat de pedepse:

  • Fostul deputat Ioan Adam – 2 ani de închisoare cu executare;
  • Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, unul din liderii PSD (fost PDSR) după 1989 – 2 ani de închisoare cu suspendare;
  • Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna – 7 ani cu executare;
  • Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiar al retrocedărilor – 3 ani cu executare;
  • Anca Roxana Bularcă, fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov – 2 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătăşel.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc avea o condamnare de 2 ani de închisoare. El a atacat, împreună cu ceilalţi inculpaţi, decizia Curţii de Apel Braşov, însă şi-a retras apelul în noiembrie 2021. Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia și au cerut să fie judecaţi prin procedură simplificată.

Traseul dosarului:

  • 2015 – dosarul este trimis de DNA la ICCJ;
  • 2018 – Instanţa Supremă a dispus primele condamnări. Tot atunci, judecătorii l-au achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia Specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională, Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel;
  • noiembrie 2019 – un complet de cinci judecători de la ICCJ a anulat condamnările date cu un an în urmă şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero, procesul fiind mutat apoi la Curtea de Apel Braşov;
  • iulie 2021 – Curtea de Apel Braşov a menținut pedepsele aplicate în 2018;
  • septembrie 2021 – dosarul a revenit la ICCJ pentru judecarea apelului;
  • iunie 2022 – ICCJ programase pronunţarea sentinţei definitive, dar procesul a fost repus pe rol şi întârziat aproape un an de zile;
  • noiembrie 2023 – judecătorii de la Instanţa supremă au constatat că faptele s-au prescris, iar toate pedepsele au fost anulate.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei, echivalentul a 303.888.615 euro, reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Dosar transpartinic

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat PSD (2012 – 2015) Ioan Adam, avocat și profesor de drept civil, fostul senator PNL și fost ministru al Justiției în al doilea guvern Tăriceanu (aprilie – decembrie 2007), Tudor Chiuariu, şi alte 13 persoane au fost trimiși în judecată pe 22 ianuarie 2015 de procurorii anticorupţie pentru retrocedări ilegale de păduri ale Romsilva din județul Bacău.

În dosar au fost judecați: Gheorghe Paltin Sturdza – beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog – de la Tribunalul Covasna, fostul șef Romsilva – Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam – de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar au fost statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas au fost arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru au fost în arest la domiciliu.

Din 10 ianuarie 2015 a fost cercetat în dosar și fostul senator și ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Inițial, procurorii i-au imputat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, doar că mita era disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Procurorii spuneau că Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu (adică să nu acționeze în justiție) privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

Pe 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală împotriva fostului ministru al Justiție și l-au acuzat că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru ca traficându-și influența asupra unor funcţionari din judeţul Bacău să obțină pentru acesta 6.000 de hectare de pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here