• Fântâna arteziană de la Făgăraș a fost în chinurile facerii 3 ani și a costat 160.000 euro
  •  Una mai sofisticată, muzicală, dar la 55.000 euro, este la Onești

  160.000 de euro a cheltuit primarul PSD din Făgăraș pentru fântâna arteziană de la casa de cultură. O fântână cu becuri colorate și țâșnitori de apă. Este o investiție prelungită intenționat 3 ani când trebuia, legal, să fie finalizată în 6 luni cu 71.500 lei pe bugetare participativă. La mai puțin de jumătate din sumă, mai précis 55.000 de euro, a  investit Primăria din Oneşti din  județul Bacău  pentru a construi o fântână arteziană muzicală. Luminițe de tot felul, țâșnitori de apă pe muzică. Chiar dacă este spectaculoasă fântâna arteziană de la Onești, locuitorii spun că oraşul lor ar fi avut nevoie, mai degrabă, de alte investiţii. ,,Aveam nevoie de investiții  în infrastructură, pentru că străzile sunt pline de gropi. Nu există locuri de parcare în oraş, este trafic intens pe două bulevarde, care sunt singurele din oraş, centura oraşului este aproape inexistentă“ comentau  locuitorii din Onești. Primarul însă o ține pe a lui, ,,după câţi oameni o admiră, eu zic că a fost necesară. Oneşti, într-adevăr, este într-o continuă transformare. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani nu s-a întâmplat de la construirea oraşului”,  declara primarul Municipiului Oneşti la inaugurarea fântânii, mai 2023. Presa locală și cea națională l-au criticat pe primarul Oneștiului că a plătit  ,,o sumă uriașă de la bugetul local“, 55.000 euro, pentru fântâna arteziană muzicală. Era a doua, prima costase 27.000 euro. La Făgăraș a apărut una simplă fără muzică, dar cu  ,,o sumă mult mai uriașă“ decât la Onești.  Făgărășenii, puțini însă, laudă investiția încântați de luminițe, dar cei mai mulți spun că erau alte priorități.

Trei ani de bâjbâieli, apoi beznă

După 3 ani de bâjbâieli și scandal, fântâna arteziană de la casa de cultură a intrat în probe în seara de 16 noiembrie a.c. Când s-au aprins beculețele și a țâșnit apa s-au întunecat străzile Tăbăcari, Alecsandri, Galați. La propriu. Vreme de 30 de minute cartierele au fost în beznă. Dar fântâna schimba culorile de la mov la verde.   Deci avem fântână, funcționează…dar la vară. S-au lăudat  cu investiția, au primit laude pe facebook, dar nu mai contează că ajungi cu greu la fântână să te extaziezi. Noroaie, șantiere, resturi de lucrări neterminate și amânate. O atare prezentare va fi și pentru terasa Litoral modernizată. Dar acolo s-ar vedea chiar și din dronele primăriei lucrările executate de mântuială. Cele două drone achiziționate  la preț de patru. Atât de ,,darnic“ este primarul PSD cu banii făgărășenilor.  Astfel de situații le poți înțelege și prezenta numai dacă nu ești ,,înregimentat“ în ograda puterii locale.

Primarul explică pe contul său de facebook cât de importantă este investiția, câți turiști va atrage și ce piedici a avut în realizarea ei. Nu explică însă făgărășenilor plătitori de taxe și impozite cât a plătit pentru investiție și de ce a durat 3 ani pentru a țâșni apa pe  fondul colorat al beculețelor.  Dar edilul PSD de la Făgăraș este în totală opoziție cu transparența informațiilor publice. Cât a plătit din banii făgărășenilor  pentru fântâna arteziană de la casa de cultură?   Punând cap la cap achizițiile (platforma SICAP) și alocațiile bugetare pentru fântâna arteziană se achizițiile publice (platform SICAP) și alocațiile bugetare se ajunge în total la fabuloasa sumă de 160.000 de euro.  Dar să luăm pe rând fondurile alocate de la bugetul local în perioada 2020-2023 pentru fântâna arteziană cu pricina.    Conform platformei de achiziții publice e-licitatie.ro, Primăria Făgăraș a încredințat,  la data de 3 aprilie 2023, un contract firmei Aqua Design SRL din Cluj Napoca (DA32948439) pentru suma de 545.079 lei fără TVA, respectiv 648.644 lei din bugetul local al municipiului pentru ,,lucrări de reparații generale și de renovare fântăna arteziană“.   Tot pentru fântâna arteziană au fost contractate, la data de 23 martie 2023, servicii de dirigenție de șantier, conform platformei e-licitatie.ro, (DA32870842), în valoare de 15.990 lei fără TVA, adică 19.028 lei, respectiv 3.865 euro. Primăria Făgăraș a încredințat aceste servicii firmei Proinsite DAA Solution SRL din Brașov. Aceste sume de bani angajate la plată nu au însă cadrul legal. În bugetul votat pentru 2023, pentru ,,amenajare fântână arteziană“ a fost repartizată suma de 393.830 lei inclusiv TVA.  Este o sumă cu 273.842 lei mai mare decât cea alocată prin bugetul local 2023.

Bani pentru fântână în 2020 și 2021

Dar pentru aceeași fântână arteziană s-au mai plătit bani de la bugetul local și în anii trecuți.  În 2020,  a fost aprobat   proiectul depus la programul Bugetare participativă pentru amenajarea acestei fântâni, valoarea lucrărilor fiind  71.550 lei. Conform regulamentului adoptat pentru acest program local, sumele ce depășesc valoarea aprobată pentru un proiect se completează doar din sponsorizări, donații sau contribuția titularului de proiect, nicidecum de la bugetul local. În cazul proiectului ,,amenajare fântână arteziană de la casa de cultură“ s-au încălcat   prevederile regulamentului, în sensul că au fost plătite de la bugetul local sume de bani în contul acestui proiect. Titularul proiectului, un apropiat al primarului pe care l-a angajat și la Salco Serv, fără studii de specialitate, n-a atras fonduri pentru a implementa  proiectul. În 2021 însă Primăria Făgăraș  a achiziționat ,,Servicii de proiectare pentru amenajare fântână arteziană la Casa de cultură“, un  contract în valoare de 41.650 lei  semnat la data de 21 decembrie 2021 cu firma Atic Studio Arhitectura SRL din Alba Iulia. Dar fântâna tot în paragină rămăsese deși se  ,,bifase“, sub semnătura primarului, suma de 113.200 lei de la bugetul local, în 2020 și 2021.

Circul ședințelor de la Casa de cultură

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Același primar vine în septembrie 2022  să ceară consilierilor locali să aprobe prelungirea cu încă un an a termenului de renovare a  fântânii cu pricina, până la 30 septembrie 2023, dar consilierii locali n-au aprobat    modifcarea HCL 37/2020, respectiv prelungirea termenului. Își aduc aminte făgărășenii de circul instalat în ședințele CL Făgăraș convocate la casa de cultură unde primarul și-a adus aghiotanții pentru a forța votul consilierilor. Au fost agresiuni verbale și fizice, au fost panourile cu chipurile consilierilor care s-au opus  montate de primar în fața casei de cultură. Un circ ieftin coordonat de primarul PSD.

Alți bani în octombrie 2023

În octombrie 2023, în plenul CL Făgăraș, primarul a spus  că lucrările la fântâna arteziană de la casa de cultură sunt neconforme și bugetul alocat investiției a fost blocat, și se redistribuie  suma de 200.000 de lei pentru alte lucrări. Totuși Primăria Făgăraș plătește, la data de 3 noiembrie, firmei de la Cluj, SC Aqua Desing SRL, suma de 22.078,50 lei fără tva, pentru ,, profil trecere inox cu dimensiunea 3000x60x30x3 mm, inclusiv mortar sigilant pt fixare si manopera montaj“ (DA34424217, achiziție directă). După 2 săptămâni însă fântâna a fost probată.  O acțiune de imagine a primarului. Una pefacebook și atât.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here