FOTO: ProTV

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a reușit să fugă din țară în Ungaria cu un taxi, chiar dacă era dat în consemn la frontieră.   Au recunoscut-o șefii Poliției de Frontieră, care au dezvăluit că edilul i-a păcălit pentru că a folosit cartea de identitate a unui văr mai tânăr. Cei doi seamănă izbitor.mAgentul de la frontieră, care l-ar fi recunoscut pe Chereches, trebuie să dea socoteală pentru neglijență în fața șefilor. În schimb, Cătălin Cherecheș se alege cu un nou dosar penal.

Cătălin Cherecheș a plecat din țară la 7 și 49 de minute, prin punctul de frontieră de la Petea, înainte ca judecătorii Curții de Apel Cluj să îl condamne definitiv la 5 ani de închisoare. 10 ore mai târziu, când au fost analizate imaginile suprinse de camerele de supraveghere, a fost evident că primarul a trecut granița la vedere, într-un taxi de Satu Mare.

Chestor Victor Ștefan Ivașcu, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră: „Cele două persoane s-au legitimat cu cărți de identitate românești, dintre care una, cea a pasagerului, aparținea unei rude a numitului Cherecheș Cătălin, persoană care locuiește într-un stat din Europa„.

”Nu avea bagaj, era speriat”

Actul de identitate i-ar aparține unui văr stabilit în Germania. Deși primarul este mai mare cu 9 ani, cei doi seamna bine. Astfel a reușit să îl păcălească pe agentul de la frontieră.  Inițial, Cherecheș i-a cerut ajutorul unui prieten care este taximetrist din Baia Mare ca să îl transporte cât mai aproape de frontieră. Bărbatul îi făcea din când în când comisioane. Fugarul i-a dat la plecare un bilet și bani. „Nu l-am dus cu mașina personală, l-am dus cu mașina secretarei. Nu avea bagaj, avea o borsetă, o geacă și hanoracul, atâta tot. Era speriat. L-am dus în Satu Mare, am oprit într-o stație de taxi, a urcat într-un taxi și a plecat. N-am știut unde merge, totul s-a întâmplat spontan„.

Mai departe, la Satu Mare, Cherecheș a tocmit un alt taximetrist, căruia i-a cerut să îl ducă în Ungaria. Și a reușit, deși avea interdicție de a părăsi România.

Isprava lui Cătălin Cherecheș are și consecințe. În timp ce agentul de la poliția de frontieră care a înregistrat performanța negativă va fi cercetat disciplinar de șefii săi, edilul condamnat se alege cu un nou doar penal pentru două acuzații. Pe de o parte fals privind identatea, pe de alta, trecerea frauduloasă a frontierei pentru care ar putea primi o nouă condamnare de doi ani de închisoare. Surse din anchetă spun că atât soția, cât și mama lui Cherecheș ar fi plecat din țară. În schimb, socrii lui Cherecheș care ar fi încercat să-l scape de condamnare mituind judecătoarea care se ocupa de caz rămân în arest preventiv.

Inspectorul General al Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost eliberat din funcţie, cu acordul acestuia, iar continuitatea conducerii, va fi asigurată de Inspectorul General Adjunct al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, anunţă Ministerul Afacerilor Interne., citat de Agerpres. De asemenea, informează sursa citată, Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Totodată, a fost demis şi şeful IPJ Maramureş. Astfel, potrivit MAI, s-a decis „încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofiţerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi împuternicirea în funcţia de Inspector Şef a comisarului şef Constantin Ilea”.

Inspectoratul General al Poliţiei Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, se mai arată într-un comunicat transmis, duminică seară, de Ministerul Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here