Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu Brașov) a apelat la un consultant de specialitate, pentru a găsi cele mai bune soluții privind gestionarea deșeurilor în județul Brașov până în momentul în care va deveni operațional Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).  Contractul de servicii a fost semnat la mijlocul lunii trecute, iar potrivit președintelui ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, firma de specialitate va realiza un studiu de oportunitate care trebuie să analizeze perioada tranzitorie, până la operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Județului Brașov.

  • Prin acest studiu este realizată o analiză a situației actuale a gestionării deșeurilor municipale. De asemenea, va analiza opțiunile de gestionare a deşeurilor pentru toate activităţile de salubrizare în perioada tranzitorie, mai precis colectarea, sortarea deşeurilor reciclabile colectate separat şi depozitare a deşeurilor municipale. Tot acest consultant va trebui să fundamenteze deciziile de delegare a activităţilor de salubrizare care vor fi delegate de ADI ISO Mediu în perioada tranzitorie”, a declarat Liviu Butnariu.

Totodată, reprezentanții firmei de specialitate trebuie să facă o serie de calcule, pentru a stabili, printre altele, valorile estimate ale contractelor, tarifelor maximale pentru diferitele activități. De asemenea, consultantul va estima veniturile din vânzarea deșeurilor reciclabile.  Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor urmează a fi implementat de Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu ADI ISO Mediu. Pentru finanțarea investițiilor incluse în SMID, administrația județeană brașoveană va depune o cerere de finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, iar estimarea reprezentanților administrației județene este că sistemul va deveni operațional cel târziu în anul 2028.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here