Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce să faci dacă nu ai acte pe teren.

Românii din țară sau străinătate care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani.

Legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani, menită să ajute la clarificarea situației juridice a proprietăților, face posibil acest lucru.

Situații posibile

  • Deții și folosești o proprietate cumpărată în urmă cu zeci de ani de bunici sau părinți pe baza unui contract de mână și nu ai actele la zi
  • Ești posesor al unui teren sau al unei case care nu are carte funciară sau pentru care ultima notare din cartea funciară a fost realizată în urmă cu zeci de ani

Dacă ești într-o astfel de situație și trec mai mult de trei ani fără să te interesezi de proprietate și să îi plătești impozitul riști să afli într-o zi că terenul sau casa despre care știai că sunt alte tale au un nou proprietar.

Acest lucru ar putea permite și unor persoane mai puțin oneste, să abuzeze de lege și să devină proprietare pe ternuri care nu le-au aparținut.

Notarea posesiei este procedura prin care autoritățile statului, respectiv oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, iau la cunoștință despre cererea unui posesor de drept asupra unui imobil și o notează în cartea funciară.

După această notare, mai trebuie să treacă însă o perioadă destul de mare de timp, respectiv 3 ani, pentru ca autoritățile să se asigure că nu mai apar și alte cereri (de la alți moștenitori) sau litigii pe respectivul imobil, înainte să fie înscris dreptul de proprietate.

Pașii pe care îi ai de urmat pentru a deveni proprietar cu acte în regulă

Academia de Cadastru a realizat un set de reguli legate de pașii pe care îi ai de urmat pentru a deveni proprietar cu acte în regulă:

  1. Va trebui să solicitați un certificat de la primărie din care să rezulte că posesorul este cunoscut că deține imobilul sub nume de proprietar și că terenul/constructia nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidențe ca fiind în domeniul privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Ce este important de menționat aici: să fi plătit impozitele și taxele locale pentru respectivul imobil în ultimii ani!
  2. Va trebui să obții un proces-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate.
  3. Va trebui să dai o declarație pe propria răspundere prin care să declari că ești proprietar.
  4. Va trebui să lucrezi cu o firmă de cadastru, care să măsoare terenul, să realizeze un dosar cu documentația cadastrală de prima înregistrare (pe lângă cele menționate mai sus se mai adaugă copii ale CI, certificat fiscal, certificat de căsătorie legalizat) și să-l depună la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară.
  5. De aici înainte, trebuie doar să aștepți, pentru că, dacă nu apar alți moștenitori sau litigii pe teren, vei putea deveni proprietar, dar doar după 3 ani de la momentul notării posesiei în cartea funciară.

    Totuși, chiar dacă termenul legal e lung, beneficiile sunt pe măsură, fiindcă, ulterior, vei primi Extrasul de Carte Funciară în care îți va fi recunoscut dreptul de proprietate.

    Alte 3 aspecte cheie de reținut!
    1. Dacă ți-ai construit o casă pe terenul pentru care soliciti posesia și poți dovedi legalitatea construcției prin acte doveditoare (autorizație de construcție, procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, certificatul de atestare a edificării construcției etc.), dreptul de proprietate asupra casei va apărea în cartea funciară a terenului.
    2. În cazul în care ești posesor împreună cu mai multe persoane (frați, verișori, copii etc.), toți posesorii vor trebui să declare cota parte și să prezinte documentele personale (copie CI, certificat de căsătorie legalizat, certificat fiscal etc.).
    3. Dacă există acte, chiar și de mână, care pot confirma posesia (de exemplu, bunicul tău a cumpărat terenul acum 50 de ani cu un act de vânzare – cumpărare scris de mână), este important să le adaugi la dosarul de notarea posesiei, fiindcă pot contribui la aprobarea cererii tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here