FOTO: playtech.ro

Un val de aer rece își face simțită prezența în România. Un ciclon polar va aduce ploi şi ninsori în aproape toată țara.

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un mesaj de informare privind precipitațiile care vor cuprinde întreaga țară începând de miercuri seara.

Potrivit specialiștilor, în intervalul 6 decembrie, ora 18.00 – 8 decembrie, ora 08.00 ”vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat de 20 l/mp. La munte și în Moldova vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În celelalte regiuni, pe parcursul nopții de miercuri spre joi (6/7 decembrie) vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte. Izolat se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia și Dobrogea, cu viteze în general de 40…45 km/h”.

După un final de săptămână cu temperaturi primăvăratice, marți am avut parte de una dintre cele mai reci dimineți din această iarnă. Se așteaptă ca ciclonul polar, care a făcut prăpăd în vestul Europei, să aducă precipitații, inclusiv ninsoare, în aproape toată țara.

Ciclonul polar care a făcut ravagii în Europa lovește și România

Așadar, marți dimineaţă s-au înregistrat temperaturi negative în aproape toată ţara, cu vreme geroasă în depresiuni. În Harghita, la Bucin, termometrele au arătat minus 12 grade, iar la Miercurea Ciuc, minus 10, la fel ca în Topliţa şi Întorsura Buzăului. Lângă Bucureşti, în Băneasa, au fost minus 6 grade în zori.

Răcirea vremii s-a simțit cel mai bine în zonele de munte. La 1.600 de metri, în stațiunea Rânca, vremea s-a schimbat brusc de pe o zi pe alta, mercurul din termometre a scăzut până la minus 10 grade.

În continuare se anunță ninsori și vreme rece, cu temperaturi care nu vor coborî totuși sub minus 5 grade din cauza plafonului de nori. Vremea rece e o veste bună pentru administratorii de domenii schiabile.

”Îmi place să schiez, dar nu am venit pregătită pentru schi. Mi-ar fi plăcut însă să schiez. E o pierdere de venituri pentru turism. Schiatul e o activitate foarte plăcută, una dintre cele mai sănătoase”, au declarat turiștii.

Administratorii fac tot posibilul să deschidă sezonul cât mai repede. ”Am pornit instalaţia de zăpadă artificială din Valea Soarelui. Condiţiile meteo, până astăzi, au fost potrivnice, vânt foarte mult care a spulberat zăpada şi un vânt cald care a măcinat-o”, a declarat Maria Floricică, administrator domeniu schiabil Sinaia.

Meteorologii anunță că spre țara noastră vine un nou val de precipitații dinspre vestul Europei. Vor fi semnalate ploi la câmpie şi ninsori la munte, iar de miercuri seară, fulgii de zăpadă vor apărea şi în jumătatea de est a ţării. Un strat subţire de nea va acoperi şi Capitala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here