Ziaristul Cataliin Tolontan participa la o conferinta de presa privind aparitia in presa a unor imagini filmate la interventia pompierilor in timpul incendiului din clubul Colectiv. FOTO: Pagina de Media

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, a fost anunţat ieri că îşi încheie colaborarea cu Ringier. Decizia vine după ce Tolontan a fost îndepărtat iniţial de la Gazeta Sporturilor în urmă cu o lună, scrie Pagina de Media.

Cătălin Tolontan nu este singurul care a fost concediat. În aceeaşi situaţie sunt şi ziaristele Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertateaşi Camelia Stan, tot redactor-şef adjunct, care au fost şi ele date afară, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro.

Compania a anunţat printr-un comunicat de presă căLibertatea urmează să treacă printr-o serie de schimbări, iar ziarul se va orienta mai mult către zona de digital, în contextul în care vânzările au scăzut drastic în ultimii ani, cu 64% faţă de anul 2018.

Totodată, ca parte a acestei transformări, secţiunea de sport va fi asigurată de redacţia GSP, mai spune comunicatul Ringier.

„Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul in zona digitala.”

În acelaşi comunicat remis Paginademedia.ro, Ringier vorbeşte de „trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi de această schimbare de strategie”, însă fără să-i numească.

Reamintim că ieri a fost anunţat noul şef al redacţiei GSP, sârbul Predrag Mihailovic (cel trimis de Ringier să reorganizeze GSP).

5 decembrie a fost ultima zi a lui Cătălin Tolontan în calitate de coordonator editorial al Gazetei Sporturilor (poziţie din care a fost înlăturat în urmă cu câteva săptămâni), iar în 6 decembrie a fost demis şi de la conducerea ziarului Libertatea.

Comunicatul integral trimis pe adresa Paginademedia, de la Ringier:

„Conducerea Ringier România anunţă că Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare.

Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natura sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor editiei tipărite a Libertatea, respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.

Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul in zona digitala.

Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie.

În viitor, secţiunea de sport din Libertatea va fi asigurată de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a răspunde cât mai riguros exigenţelor unei audienţe interesate de sport.

În cadrul noii configuraţii, Libertatea va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă  a unui produs excepţional – atat în digital, cat şi în print.”

Pe scurt, despre ce s-a întâmplat în ultima perioadă la Ringier:

În ultimul lună, Ringier şi mai ales zona de sport au trecut prin numeroase frământări:

  • Pe 7 iulie 2023, managerul Mihnea Vasiliu a fost îndepărtat de la conducerea Ringier, la mai puţin de şase luni de la întâlnirea de la Muzeul Fotbalului.
  • În august 2023 Gazeta a refuzat să dea la citit în avans, managementului Ringier, articolele legate de casele de pariuri, după cum a relatat Cătălin Ţepelin.
  • Pe 3 octombrie 2023, Cătălin Ţepelin era concediat din funcţia de redactor-şef. Plecarea sa, anunţată din scurt, a venit ca un şoc pentru redacţie. Câteva ore mai târziu, redacţiile GSP şi Libertatea publicau o scrisoare în care spuneau că se opun concedierii lui Ţepelin. Apoi s-a ajuns la un adevărat răzoi al declaraţiilor şi al materialelor de presă, ce vizau managementul ziarului de sport.
  • În mai puţin de o lună, pe 2 noiembrie, managementul Ringier Sports anunţa printr-un mesaj că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea în print, iar Cătălin Tolontan urma să fie înlăturat de la conducerea ziarului Decizia a venit ca un un nou şoc pentru redacţie, dar şi pentru public şi industria de media, pentru că nu fuseseră anunţaţi din timp de închiderea ziarului astfel încât să-şi poată lua la revedere de la cititori.
  • Ediţia de „La revedere” a fost găzduită de Libertatea, parte a aceluiaşi trust, pe 3 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here