FOTO: G4Media

Guvernul Ciolacu ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro.
Proiectul prevede și o majorare pentru luna august, cu 7%, în condițiile în care în septembrie 2024 sunt programate alegerile locale.

Prevederea din draftul OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative:

“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Procentul anual de creștere ar fi cel anunțat de sindicate: “dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, recent.

Contactat de Edupedu.ro, la momentul respectiv, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum „apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.

Ce majorări prevede OUG nr. 57/2023

“Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea
bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.

Dacă s-ar aplica, majorările prevăzute de OUG 57 ar însemna aproape 40% creștere salarială de la 1 ianuarie, conform calculelor Edupedu.ro pe baza datelor și declarațiilor oficiale.

Informații de context.

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea Ciolacu atunci.

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație, a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.

În ultimele luni, ministra Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca.

Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.

Pe 4 noiembrie, Ligia Deca și-a schimbat discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024, spunând că acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here