FOTO: manager.ro

Recent, Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri care urmează să fie implementate gradual în statele Uniunii Europene, măsuri care urmîresc îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și eliminarea treptată a carburanților fosili din sistemele de încălzire, avocatnet.ro. Una dintre prevederile acordului este aceea că centralele termice alimentate cu gaze naturale vor fi interzise în Uniunea Europeană începând din anul 2040, inclusiv pentru clădirile care le au deja instalate. Până atunci, nici noile clădiri nu vor mai putea fi dotate cu astfel de sisteme, începând din anul 2030.

Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord provizoriu referitor la măsurile care trebuie luate în vederea reducerii emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga Uniune.

Așa după cum reiese dintr-un comunicat de presă al Comisiei, directiva revizuită care va fi emisă ca urmare a acestui acord va stabili o serie de măsuri care vor ajuta guvernele din UE să amelioreze structural performanța energetică a clădirilor, cu un accent special pe clădirile cu cele mai slabe performanțe, astfel:

  • Fiecare stat membru își va adopta propria traiectorie națională de reducere a consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, fiind permisă o flexibilitate suficientă pentru luarea în calcul a circumstanțelor naționale. Statele membre sunt libere să aleagă clădirile vizate și măsurile aplicabile.
  • Măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.
  • În ceea ce privește parcul imobiliar nerezidențial, normele revizuite impun îmbunătățirea treptată a acestuia prin intermediul unor standarde minime de performanță energetică. Se preconizează astfel renovarea a 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2030 și a 26 % dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2033.
  • Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Documentul va impune și modificarea standardelor de construcție, astfel încât clădirile noi, rezidențiale și nerezidențiale, să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică și începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări (de exemplu, atât clădiri rezidențiale și nerezidențiale, cum ar fi cele istorice sau casele de vacanță).

Noile clădiri vor trebui proiectate pentru tehnologia solară, ceea ce înseamnă că ele vor fi construite astfel încât să fie adecvate pentru plasarea pe acoperiș a instalațiilor fotovoltaice sau termice solare. Pentru clădirile publice și nerezidențiale existente, energia solară va trebui să fie instalată treptat, începând din 2027, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și funcțional.

În plus, noua norma va  modifica și sistemul de certificare energetică, impunând un model comun la nivelul UE.

Atenție! Acordul provizoriu menționat trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu Europei. După încheierea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare, devenind obligatorie pentru toate statele membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here