Guvernul a aprobat bugetul pentru 2024, un buget care reflectă viziunea și determinarea PNL de a construi o Românie modernă și prosperă.

Dezvoltăm comunitățile locale prin finanțarea tuturor proiectelor esențiale şi continuăm investițiile în sănătate și în infrastructură rutieră, pentru a reduce decalajele dintre urban și rural. Ne propunem anul viitor să continuăm să susținem educația, atât prin salarii mai mari pentru dascăli, cât și prin modernizarea infrastructurii.

  • ,,A fost majorat bugetul prevăzut pentru învățământ în anul 2024 – are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Vom avea cu peste 20 de miliarde de lei mai mult pentru educație! Bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei. Este principala sursă de finanțare pentru învățământ, căreia i se adaugă sume defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior și bugetele locale din venituri proprii. Sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației asigură, printre altele:
    👉 plata salariilor majorate ale personalului din învățământ, inclusiv pentru cele 1200 de posturi de consilieri școlari acordate anul acesta;
    👉 plata burselor pentru elevi și studenți, al căror număr și cuantum au crescut față de anul trecut;
    👉 investițiile prin PNRR pentru dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi, campusuri pentru învățământ dual.

Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult, pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!”, ministra liberală a Educației, Ligia Deca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here