Dezavantajul comunelor mici, cu o populație sub 3000 de locuitori, este obținerea finanțărilor pentru investiții, fie ele din fonduri europene sau naționale. Comunitățile mari se pot bucura de aprobarea proiectelor de investiții cu valori de peste un million de euro, pe când comunele mici dacă obțin aprobarea pentru maxim această sumă pentru lucrări de infrastructură. Este cazul comunei Sâmbăta de Sus care are puțin peste 1000 de locuitori. Deși este o comunitate mică, și aici cetățenii au nevoie de drumuri reabilitate, canalizare, apă curentă, etc.    Proiectul  ,,Modernizare străzi și drumuri de interes local din localitatea Sâmbăta de Sus“ a fost condiționat de finanțator,  AFIR Alba Iulia, impunând o valoare maximă de un million de euro.

  • ,,Prin acest proiect, care speram să fie declarat eligibil, ne dorim să asfaltăm 6 străzi din comună. Proiectul inițial cuprindea toate străzile din comună dar, din păcate, fiind o comună cu mai puțin de 3000 de locuitori primim finanțare de doar 1.000.000 euro cu care o să reușim să asfaltăm doar cele 6 străzi. Acestea au fost alese pe diferite criterii în așa fel încât să primim punctajul maxim pe proiect ca acesta să fie declarat eligibil si am fost condiționați oarecum de execuția lucrărilor de canalizare care o să înceapă probabil în primavară. Restul strazilor, atât în sat cât și în Stațiune vor fi reabilitate începând cu luna aprilie a acestui an astfel încât până vom  găsi fonduri pentru asfaltarea lor să fie practicabile și în condiții cât mai bune“ a precizat Nicolae Morariu, primarul comunei Sâmbăta de Sus.

Au fost incluse în acest proiect depus la AFIR Alba pentru finanțare  următoarele străzi: Castelului (720 m), Bisericii (Tr. 1- 150 m) și Tr. 2- 215 m), Săvoiești (Tr. 1-200 m și Tr. 2-835 m), Voivodenilor (155m),  Popilor (Tr. 2- 280 m).

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here