„Deficitul de medici, numai în judeţul nostru, este de 56”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov.

În acest moment, potrivit evidenţelor asociaţiei, în judeţul Braşov sunt 295 de contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate în care lucrează 320 de medici de familie.

 În ultimii ani, medicii care lucrează şi după pensionare ajung să decedeze în propriile cabinete. Peste o treime dintre medicii din sistem sunt pensionabili în următorii 10 ani. Ei trebuie înlocuiţi în următorii 10 ani. Asta înseamnă minim 10 cabinete înlocuite pe an. Noi abia în acest an (2023, n.r.) avem prima promoţie de 15 absolvenţi care au ales să rămână în medicina de familie. Până acum, specialiştii absolvenţi au ales să schimbe domeniul sau să plece din România, a declarat Andrea Neculau, președinta Asociației Medicilor de Familie Brașov.

Cel mai mare deficit de medici de familie este în zona Făgăraş, unde sunt cabinete fără medici. Multe dintre aceste cabinete sunt  preluate ca puncte de lucru ale unor medici de familie.

  • ,,Este o criză a medicilor de familie în zona Făgărașului. Am încercat să aducem, să convingem medicii tineri să vină în zonă, dar acum, cu aceste noi decizii ne-au blocat. De exemplu, la Ucea de Jos avem un medic foarte tânăr, dar la Lisa nu avem medic după decesul fostului medic al comunei. Trebuie să se știe că medicii de familie mor în cabinete, cum a fost cazul de la Lisa. Dacă iese la pensie, un medic de familie  are o pensie mizerabilă și atunci preferă să continue activitatea, consultând“ a explicat dr. Ana Sestacova.

12 comune nu au medici de familie, iar pentru a ajuta cetățenii, unii medici de familie și-au deschis puncte secundare de lucru în comunele care nu au asistență medicală.  Nu există medici de familie în comunele Augustin, Beclean, Bunești, Cața, Cincu, Crizbav, Holbav, Lisa, Sâmbăta de Sus, Șoarș, Ticuș, Ungra. În  Cața, Cincu, Crizbav, Holbav și Ungra se asigură asistență medicală  prin puncte secundare de lucru ale medicilor de familie din alte localități. Comuna Lisa, de exemplu, a rămas fără medic de familie încă din luna decembrie 2022, când medicul Nicolae Boulescu a decedat. De atunci cabinetul medical din sat este nefuncțional negăsindu-se un medic de familie care să preia toți pacenții din comună. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here