O firmă din Iaşi cu sechele penale în spate a fost aleasă de conducerea Primăriei Făgăraș să efectueze un studiu de specialitate pentru reţeaua şcolară din municipiul Făgăraş pentru anul școlar 2018-2019. S-au plătit atunci din banii făgărășenilor   aproape 70.000 de lei la nivelul anului 2017 pe acel studiu, care ulterior n-a mai fost utilizat. Așa că școlile din municipiu au mers pe aceeaşi reţea şcolară de peste 20 de ani, iar an de an s-a folosit copy-paste pentru a bifa cum vor funcționa unitățile de învățământ. Aşa se face că reţeaua şcolară făgărăşeană  nu este în concordanţă cu nevoile societăţii, referindu-ne în special la pregătirea  elevilor şi meseriile cerute pe piaţa făgărăşeană. Studiul plătit firmei Andersen SRL din Iaşi   că despre ea este vorba, zace undeva în sertarele Primăriei Făgăraș, dar banii s-au evaporat din contul primăriei. Pe modelul acestui studiu s-au mai derulat apoi și alte contracte care au golit bugetul local gestionat de edilul PSD.  La ani distanță apar sancțiunile pentru școlile cu rezultate slabe la examene care au funcționat după o structură inadecvată.

,,Aurel Vijoli“ nu mai este colegiu

Unitatea de învățământ din Făgăraș cu cele mai slabe rezultate la examenele naționale este Colegiul ,,Aurel Vijoli“. Este motivul pentru care școala a fost declasată de la colegiu la statut de liceu. Două unități liceale din județ au fost declasate, în urma rezultatelor proaste de la Bacalaureat, obținute în ultimii ani de către absolvenții lor de clasa a XII-a, ,,AurelVijoli“ și Liceul Tehnologic „Malaxa”, din Zărnești.

  • Pentru Colegiul Tehnic Aurel Vijoli, prima măsură a fost declasarea de la colegiu la liceu și, în ultimii 2 ani de zile n-a mai primit plan de școlarizare pentru clasa a 9-a liceu zi, primind doar pentru seral și pentru învățământ profesional”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov, Valentin Bucur.

Colegiul cu cele mai slabe rezultate din județ

În ultimii 6 ani, Colegiul ,,Aurel Vijoli“ din Făgăraș a obținut cele mai slabe rezultate din județ, în unii ani școala având zero promovabilitate la examenul de bacalaureat.

  •   La examenul de bacalaureat din iunie 2023, s-au înscris de la acest colegiu 8 elevi, dar s-au prezentat la probe șapte dintre ei. Au fost respinși 6 elevi și declarat admis un elev. Rata de promovare a fost 14,20%. Media obținută de acest elev a fost  6,06 formată din 7,09 nota la geografie, 5,30 nota la limba română și 5,00 la istorie.
  •  În 2022: La Colegiul Tehnic ,,Auel Vijoli  18 elevi au intrat în examen și au fost promovați 3 dintre ei, 12 au fost respinși și 3 nu s-au prezentat. Cea mai mare medie a fost 6.98. Promovabilitatea a fost 16,66%.
  •   2021: S-au înscris la examen 23 de candidaţi din care 5 nu s-au prezentat. Au obţinut medii peste 6.00 doar 4 elevi, cea mai mare medie fiind 7,03, iar cea mai mică 6,11. Promovabilitatea a fost de 23,52%.
  •   În 2020: Colegiul „Aurel Vijoli, din Făgăraş  a avut  o rată de promovare de 0%,  din cei 7 candidaţi înscrişi, niciunul nu a trecut examenul.
  •    2019:  La acest colegiu  s-au înscris la examen 7 elevi, dar numai 6 dintre ei s-au prezentat.  Niciun elev de la această şcoală n-a obţinut media de trecere, 6.00, promovabilitatea fiind zero. A fost  singurul liceu din judeţul Braşov care n-a înregistrat niciun elev cu medie de trecere.

Consultanţă ,,penală“ pentru primării  

Moda studiilor și consultanței plătite din banii publici a cuprins și domeniul educației. Primăria Făgăraș a plătit din banii făgărășenilor un studiu prin care se voia adaptarea rețelei școlare din municipiu la realitățiile urbei. Numai că studiul a rămas doar pe hârtie, iar forma rețelei școlare s-a rostogolit an de an cu aceeași formă. De exemplu, mare dezbatere a iscat aprobarea reţelei şcolare 2017-2018  în plenul CL Făgăraş din luna ianuarie 2017. Ca niciun alt proiect de hotărîre  prezentat în plen, acesta  a atras în dialog nu doar dascălii din legislativ ci şi  consilierii de alte preofesii.  Mai toţi însă au scos în evidenţă, un lucru normal de altfel, aprobarea reţelei şcolare după o analiză amănunţită sau chiar realizarea unui studiu pe această temă.  Numai că de la declarații la fapte este cale lungă. Așa că reţeaua şcolară a fost votată din nou în forma propusă şi agreată de IŞJ Braşov.  După un an, 2019, situaţia s-a repetat.  În paralel însă, pentru studiul despre care s-a vorbit în plen, la  27 aprilie 2017 a fost desemnată firma  SC Anderssen SRL din Iaşi care a încasat suma de 58.500 lei fără TVA, respectiv 69.619 lei cu TVA pentru un astfel de serviciu.

  • ,,Sunt rezultate succinte ale studiilor realizate asupra opiniei elevilor, părinţilor acestora, agenţilor economici. Aceste studii sunt parte integrantă a Studiului de specialitate în infrastructura educaţională în vederea valorificării şi corelării potenţialului elevilor cu oferta locurilor de muncă din municipiul Făgăraş şi localităţile limitrofe” a explicat reprezentatul firmei în plenul de  la acea vreme, care predase documentul.

De atunci s-au făcut comisii formate din consilieri locali și reprezentanți ai primarului, au fost discuții, iar până la 31 august  2018 trebuia să fie elaborată  noua formă a reţelei şcolare din municipiu. Dar când se vota rețeaua școlară  pentru   2019-2020,  surpriza a fost că în proiectul HCL era aceeași structură ca și în anii anteriori. Deci studiul a fost realizat degeaba. Culmea însă, nimeni n-a fost deranjat de această stare de fapt.

Patronii arestaţi pentru dare de mită unui primar

Firma care a realizat studiul, SC Anderssen SRL cu sediul în Iaşi,  a avut ,,peripeţii” penale.  Anderssen este un complex de firme care a derulat o serie de contracte în România pe diferite domenii de activitate:  consultanţă, lucrări edilitare, cursuri, etc.  La data de 30 decembrie 2015, un comunicat  al Biroului  de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău arăta  că firma şi patronii ei au fost trimişi în judecată pentru săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită  ,,La data de 29.12.2015 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor persoană juridică SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi şi a persoanelor fizice SPIRIDON CONSTANTIN, COSTIA MARIN şi ZBERIANU LAURENŢIU, aceştia din urmă în stare de arest preventiv pentru săvârşirea unor infracţiunilor de dare de mită, respectiv luare de mită. În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în perioada mai 2015 – decembrie 2015, inculpatul Spiridon Constantin, primar al oraşului Dărmăneşti, a pretins de la reprezentanţii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi 10% din valoarea a două contracte de consultanţă încheiate cu firma respectivă şi menite să atragă fonduri ale Uniunii Europene pentru modernizarea drumurilor din oraşul Dărmăneşti şi a primit de la reprezentanţii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL Iaşi suma totală de 20.000 de lei cu titlu de mită. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bacău”. În urma procesului, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare  cu suspendare, atât reprezentanţii firmei cât şi primarul.    Aceeaşi companie a oferit conultanţă Spitalului de Urgenţă Piatra Nemţ, contractul  fiind criticat în presa locală în 2011, unul dintre articole având titlul  ,,Bani de la gura bolnavilor”.  Începând cu 2016, firma s-a ocupat de GAL-uri oferindu-le strategii de dezvoltare comunităţilor din judeţele Bacău, Teleorman, Călăraşi, Iaşi dar şi lucrări pentru reţele de canalizare în comune din Teleorman.  În 2017, a cîştigat licitaţii pentru achiziţii de  utilaje grele precum buldoexcavatoare pentru unele primării.  S-a implicat şi în realizare de PUZ-uri la unele primării, ca de exemplu Tg-Jiu.  La Primăria Limanu din Constanţa a  reabilitat şcoala, aşa cum scrie Ziua de Constanţa.   În 2018,  Anderssen Consulting Group a intrat în faliment, Dosar 8886/99/2017/a1 din 09.02.2018. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here