Protestele fermierilor și transportatorilor din ultimele 14 zile au provocat schimbări semnificative pe scena politică din România, conform unui sondaj recent realizat de INSOMAR. Partidul Social Democrat (PSD) este cel mai afectat, înregistrând o scădere drastică față de lunile anterioare. În schimb, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul care beneficiază cel mai mult în urma tensiunilor actuale și se apropie la doar 3 procente de PSD.
Dacă ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European,

  • PSD ar obține 25% din voturi,
  • urmat îndeaproape de AUR cu 22%.
  • Partidul Național Liberal (PNL) rămâne pe locul 3 cu 21%,
  • Uniunea Salvați România (USR) înregistrează o prăbușire în sondaje, ajungând la doar 9%.

În ceea ce privește partidul Dianei Șoșoacă, rezultatele nu sunt cele așteptate de senatoare după acțiunile sale care au vizat protestele fermierilor și transportatorilor. Conform sondajului INSOMAR, SOS România nu ar obține mai mult de 3% din voturile românilor.
La întrebarea dacă alegerile pentru Parlamentul European vor influența următoarele alegeri din România în 2024, 42% dintre români consideră că acestea vor avea o influență semnificativă asupra rezultatelor electorale din acest an.
În același timp, observăm o creștere importantă a preferințelor pentru partidele suveraniste și conservatoare în rândul românilor. Întrebați câtă încredere au în familiile politice din Parlamentul European, 34% dintre români au declarat că au încredere în suveraniști, în timp ce 32% au încredere în conservatori. Socialiștii se află pe primul loc, cu 36% încredere, în timp ce liberalii beneficiază doar de 19% încredere.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate telefonic, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă. Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here