FOTO: HotNews

De la 1 ianuarie 2024 a crescut TVA la o serie de produse și servicii. Astfel, crește TVA și în cazul produselor produselor eco, tradiționale și montane. Problema este că fiind totuși vorba despre alimente, experții fiscali considerau că TVA va crește de la 5% la 9%. Ei bine, se pare că nu e așa, ci a crescut la 19%. Cel puțin asta este interpretarea Directiilor Generale Regionale a Finanţelor Publice (f) de la Brașov și Galați, arată HotNews.

Camera Consultanților Fiscali (CCF) consideră că cele două direcții ale Finanțelor au interpretat greșit legislația și a cerut lămuriri la Ministerul Finanțelor, în sensul că ar trebui ca TVA să fie de 9%, fiind totuși vorba despre alimente.

“Întrucât, în aprecierea noastră, înțelegerea acestor autorități fiscale este eronată și induce în eroare și contribuabilii, avem rugămintea să luați măsuri pentru a dezminți public informările respective”, se arată în documentul transmis instituției.

Reamintim că prin Legea creșterilor de taxe (L296/2023) și a introducerii unora noi a crescut TVA la o serie de produse și servicii de la 1 ianuarie 2024, pe lângă ce am spus mai sus.

  • A crescut TVA de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Au fost excluse laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, cozonacul și biscuiții.

S-a majorat de la 5% la 9% pentru:
  • livrarea de locuințe sociale
  • livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei
  • livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență
  • serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă

A crescut de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here