Situația de la Fabrica de Pulberi SA din Făgăraș este din nou incertă, salariații fiind hotărâți să declanșeze noi proteste dacă Romarm, compania care patronează societatea, nu va rezolva problemele salariale ale angajaților, dar și pe cele de producție. Cei 151 de angajați nu  au primit salariile aferente lunii decembrie, iar în loc să fie plătiți, compania stipulează în proiectul de buget 2024 doar venituri salariale pentru jumătate din personalul angajat, însemnând disponibilizări în masă. Fabrica nu produce nimic în prezent, dar nu sunt nici șanse să dezvolte vreo producție în 2024, iar promisiunile legate de investiții ale conducerii Romarm, susținută de liderii PSD de Brașov, au fost doar pe hârtie. Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro amenință cu proteste dacă lista de revendicări remisă CN Romarm și Ministerului Economiei nu va fi  rezolvată.

Revendicările sindicaliștilor

  • Lipsa de dialog instituțional atât la nivelul Ministerului cât și a CN Romarm SA cu partenerul social respectiv Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro Făgăraș
  • Neplata salariilor aferente lunii decembrie 2023
  • Repartiția nucleului de 2024, la care nu am fost consultați  precum și acordarea acestuia acestuia pentru anul 2024 într-un cuantum de maxim 71 de nuclee, total insuficient față de 151 fundamentat de conducerea societății, conform Legii 232/2016, fapt care ne pune în situația de a concedia salariații și a intra ca societate în conservare.
  • Lipsa investițiilor, a unor decizii precum și lipsa de viziune a factorilor de decizie în ceea ce privește dezvoltarea societății Fabrica de Pulberi SA cu atât mai mult având în vedere contextul militar, geopoitic din zonă.
  • Expirare mandat director general la finele lunii ianuarie 2024.

,,Vă aducem la cunoștință faptul că în cazul în care, în cel mai scurt timp nu vom fi invitați de către factorii de decizie (Ministerul Economiei, CN Romarm SA) la discuții, sindicatul va declanșa toate demersurile legale de protest, iar în prima fază se va depune miercuri, 31 ianuiarie 2024, solicitare în vederea unei acțiuni de pichetare a celor 2 instituții pe termen nelimitat“ a declarat Lucian Cupu, președinte SLNR.

Proteste și la începutul anului trecut

Cât scandal a fost la înscăunarea, anul trecut, a directorului de la Fabrica de Pulberi, Dorin Bârghișan, susținut de ministrul Economiei, PSD, și implicit de Romarm. Atunci a fost îndepărtată din funcția de director ing. Monica Vlad, deși angajații au oprit lucrul și au organizat proteste timp de mai multe săptămâni pentru a o susține la cârma societății. Cu toate acestea la  2 martie 2023, Dorin Bârghișan, fostul șef SRI Făgăraș, a preluat funcția. Mandatul lui Bârghișan expiră însă la sfârșitul lunii ianuarie 2024, iar societatea rămâne din nou fără conducere.

Promisiuni marca PSD

Investițiile la Fabrica de Pulberi au fost promise chiar de ministrul Economiei, Florin Spătaru, PSD, în februarie 2022, când acesta a descins pe platforma chimică de la Făgăraș însoțit de parlamentarii PSD de Brașov, Dunca și Rasaliu, dar și de primarul PSD al Făgărașului.  Ministeriabilul anunțase cu surle și trâmbițe o sumă de peste 200 milioane de lei pentru retehnologizarea fabricii de la Făgăraș. De atunci însă tăcere, investițiile rămânând simple vorbe în vânt.   SC Fabrica de Pulberi SA Făgăraș este singurul producător de pulberi și explosivi militari de mare putere din România, fiind filială a Companiei Naționale Romarm SA. Cu războiul la graniță, așa cum spun guvernanții de astăzi, Fabrica de Pulberi de la Făgăraș rămâne tot fără producție.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here