Perioadele de valabilitate a tarifelor de utilizare a drumurilor naționale (rovinieta), precum și excepțiile de la plata acestei taxe au fost modificate și vor intra în vigoare începând cu data de 11 martie a anului curent, informează avocatnet.ro.

Conform modificărilor, pentru autoturismele mici si cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile și va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile și cea cu valabilitate de 60 de zile. De la aceeași dată, și ambulanțele private vor fi obligate să platească această taxă, scutirea urmând să rămână valabilă numai pentru cele publice.

Ordonanța de Guvern 14/2024, recent publicată în Monitorul Oficial, ajustează regulile aplicării tarifelor de utilizare a drumurilor naționale (rovinieta) conform Directivei (UE) 2022/362 referitoare la taxarea vehiculelor pentru folosirea infrastructurii rutiere, precum și alinierea la Legea 226/2023, care va intra în vigoare la în ianuarie 2026. Documentul modifică OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Pentru autoturisme și vehicule de marfă cu masa autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone se introduc, începând cu 11 martie 2024, roviniete cu perioade de valabilitate de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Conform legislației actuale, nu se pot face roviniete pentru autoturisme pentru o singură zi și nici pentru 10 sau 60 de zile. În schimb, vor dispărea cele pentru șapte și 90 de zile.

De asemenea, se stabilesc procentaje maxime pentru aceste tarife, raportate la tariful anual, de 9% pentru o zi, 12% pentru 10 zile, 19% pentru 30 de zile și 30% pentru 60 de zile.

Astfel, pentru autoturisme, prețurile sunt de 2,5 euro pentru rovinieta valabilă pentru o zi, 3,3 euro pentru cea valabilă pentru zece zile, 5,3 euro pentru cea de 30 de zile, 8,4 euro pentru rovinieta de 60 de zile și de 28 de euro pentru cea valabilă un an.

Pentru vehiculele cu tonaj autorizat mai mare de 3,5 t, până la 12 t și pentru cele de transport pasageri cu mai mult de 9 persoane, disponibilitatea tarifelor va fi pentru perioade de o zi, 7 zile, 30 de zile și 12 luni. Pentru aceste vehicule, procentaje maxime pentru tarife, raportate la tariful anual, vor fi de 2% pentru o zi, 5% pentru 7 zile și 10% pentru 30 de zile.

În ceea ce privește vehiculele de tonaj mare, valoarea maximă la care poate ajunge această taxă este de 1.210 euro, cu valabilitate pentru un an. Lista completa a taxelor de drum (roviniete) poate fi descarcată de la finalul articolului.

Apoi, doar ambulanțele publice vor mai fi exceptate de la plata rovinietei, spre deosebire de cele private, precum și vehiculele care deservesc transportul public local de persoane și transportul școlar și nu vor mai avea restricția anterioară de a opera doar în limitele unei localități.

În plus, conform noilor prevederi, vehiculele implicate în misiuni de protecție civilă sau umanitare vor beneficia de roviniete gratuite, cu finanțare din bugetul de stat.

Documentul stabilește și că rovinietele care urmează a fi eliberate nu vor putea avea o valabilitate care să depășească începutul anului 2026, în concordanță cu Legea 226/2023, care specifică faptul că ”începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri”.

Practic, din ianuarie 2026, actuala taxă se va împărți în două taxe distincte, iar una se va aplica vehiculelor ușoare (rovinieta), în timp ce cea de-a doua se va aplica vehiculelor grele (TollRo).

Atenție! Prevederile referitoare la noile perioade de valabilitate vor fi valabile începând cu data de 11 martie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here