Consilierii locali vor avea de analizat în ședința ordinară a Legislativului programată pentru miercuri, 31 ianuarie a.c.,  taxa de salubritate pe care făgărășenii o vor plăti în 2024.

Salco vrea 25,95 lei/persoană/lună

Salco Serv SA a propus o valoare a taxei de salubritate de 25,95 lei/persoană/lună. Conform adresei  nr. 2288/11.12.2023, Salco Serv SA a inclus în aceasă valoare:

  •  tariful distinct colecare biodeșeuri-2,47 lei/persoană/lună
  •  tariful distinct colectare deșeuri reziduale de 14,34 lei/lună/persoană
  •   tariful distinct colectare deșeuri reciclabile de 5 lei/persoană/lună.

Asa cum justifică Salco Serv SA în nota de fundamentare, s-a luat în calcul un număr de 18.916 persoane, număr furnizat de Primăria Făgăraș. În anii trecuți numărul de persoane folosit de Primăria Făgăraș pentru fundamentarea tarifelor de salubritate oscila între 22.000 și 26.000 persoane.

Nu există avizul AGA pentru noile tarife

În proiectului  HCL propus spre aprobare în CL Făgăraș, taxa de salubritate este de 20 lei/persoană/lună la care se adaugă cota de dezvoltare, a cărei valoare nu este specificată în proiect.  În anii trecuți, cota de dezvoltare era de 1-2%. Numai că aceste valori pentru taxa de salubritate nu au avizul AGA de la Salco Serv SA, așa cum impune legislația. Cu toate acestea directorul Salco a trimis spre aprobare taxa și tarifele de salubritate la Legislativ. Și primarul PSD a întocmit proiectul HCL privind taxa și tarifele de salubritate și l-a introdus pe ordinea de zi a ședinței CL Făgăraș în vederea votării.

Taxa ilegală în 2022

O situație similară s-a înregistrat și în anii trecuți, 2022 și 2023. În cazul taxei de salubritate care s-a încasat în 2022, instanța a anulat-o considerând-o ilegală, impunând Primăriei Făgăraș să returneze banii făgărășenilor care au achitat taxa de 19 lei/persoană/lună în 2022. Până în prezent făgărășenii nu și-au primit banii plătiți primăriei care i-a încasat ilegal. În 2023, taxa de salubritate a fost 17,5 lei/persoană/lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here