FOTO: EduPedu
Profesorul Ioan Vasile Abrudan, care conduce Universitatea Transilvania din Brașov din 2012, a câștigat un al patrulea mandat în funcție, în alegerile desfășurate în cadrul instituției miercuri, potrivit unui anunț făcut de biroul electoral. El a învins alți doi candidați – profesorul Tiberiu Foriș, de formație economist, respectiv conferențiarul Florin Isaia, matematician.
  • Potrivit rezultatelor anunțate, Abrudan a câștigat 496 dintre cele 621 de voturi valabil exprimate de către membrii comunității universitare. Florin Isaia a obținut 70 de voturi, iar Tiberiu Foriș – 55 de voturi.

Ioan Vasile Abrudan, doctor în științe agricole și silvice, conduce instituția brașoveană de 3 mandate de 4 ani fiecare, deși, conform vechii Legi a educației naționale, un rector putea avea cel mult 2 mandate. Și aceasta, mulțumită unei portițe din lege, care menționa că limita este pentru 2 mandate complete: astfel, dacă un rector se suspenda în funcție pentru o scurtă perioadă, mandatul nu mai era complet și el mai putea candida o dată.

Noua lege a învățământului superior permite tot maxim două mandate – de data aceasta de 5 ani. Dar nu ia în calcul și mandatele desfășurate deja, aceasta însemnând că Ioan Vasile Abrudan a putut candida pentru al patrulea mandat.

Este doar unul dintre rectorii în funcție care au obținut al patrulea mandat în actualul val de alegeri în universități, după alții precum Mihnea Costoiu (Politehnica București), Marilen Pirtea (Universitatea de Vest), Remus Pricopie (SNSPA) sau Ramona Lile (Universitatea Aurel Vlaicu din Arad) – aceasta din urmă neconfirmată însă în funcție.

Planul managerial cu care Ioan Vasile Abrudan s-a prezentat în alegeri este accesibil aici. Unul dintre Contracandidații lui, economistul Tiberiu Foriș, s-a remarcat între altele prin faptul că a inclus în planul managerial propriu și o poezie dedicată colegilor din cadrul Universității Transilvania, intitulată „Dascălul” și prezentată drept „replică la poezia Dăscălița lui Octavian Goga”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here