Făgărășenii sunt revoltați față de situația dezastruoasă a parcărilor din municipiu. Oamenii au fost puși în situația de a căuta în zadar locuri de parcare, fie ele și de reședință, întrucât spațiile folosite pentru parcări au fost desființate prin planul de mobilitate al primarului. Oamenii sunt forțați să respecte planul de mobilitate prin acțiunile polițiștilor care sancționează pe bandă orice proprietar de mașină care încalcă respectivul plan. Sunt revoltați și oamenii de afaceri ale căror vânzări au scăzut întrucât clienții nu mai au posibilitatea să parcheze în zonele magazinelor.

  • ,,Să plătească primarul amenzile că el a distrus parcările. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni despre acest plan de mobilitate“ spun revoltați făgărășenii.

Cu toate acestea, primarul a venit în fața consilierilor locali cerându-le să voteze ,,Planul de mobilitate urbană durabilă pentru zona urbană funcțională a municipiului Făgăraș“ și ,,Strategia de dezvoltare“. Cu sprijinul mașinii de vot și a USR, proiectele primarului au fost votate și adoptate.

Opoziția din Legislativ, vocea făgărășenilor

Și în cazul acestor proiecte de hotărâre, opoziția din Legislativ a fost singura care a luat apărarea făgărășenilor.

  • ,,Strategia orașului și acest plan de mobilitate trebuia să fie supuse dezbaterii publice, o dezbatere reală, la casa de cultură, așa cum obișnuia primarul să organizeze ședințele de plen. Cetățenii sunt total nemulțumiți. Acest plan este întocmit de o firmă în fiecare an, firmă care are și recomandări de care primăria nu a ținut cont. Se stipulează că Ocolitoarea va fi finalizată în 2027, dar contractul cu firma de construcție este până în 2025. Firma mai spune că sunt 5100 locuri de parcare care vor fi realizate, jumătate până în 2027, iar restul până în 2035. Mai stipulează firma că este un deficit de 1000 locuri de parcare. Și până atunci ce vor face făgărășenii? Am pus căruța înaintea boilor pentru că nu sunt făcute aceste parcări, dar au fost desființate  cele vechi. Am făcut lucrările prin oraș fără să ne asigurăm locurile de parcare și Ocolitoarea.  Tot această firmă arată că nu există la nivel de primărie un compartiment de monitorizare pentru implementarea strategiei, nu există un responsabil cu  monitorizarea, care poate fi administratorul public sau viceprimarul, dar aceștia nu au primit astfel de atribuții din partea primarului. Planul de mobilitate este o degringoladă totală, o bătaie de joc față de făgărășeni. Prin acest plan de mobilitate ați distrus parcările despre care spuneți că le veți face în 2027 și 2035. În același plan de mobilitate spuneți că se reduc noxele, dar noxele au crescut căutând oamenii parcări, au crescut nervii făgărășenilor și cheltuielile oamenilor. Ați gestionat aceste proiecte de mobilitate deficitar, dictatorial“ a spus consilierul local Cupu Lucian.

Primar: ,,Nu am ce să răspund“

La aceste critici primarul a rămas fără replică: ,,Nu am ce să răspund“. Nici consilierii locali din mașina de vot, inclusiv consilierele USR n-au luat apărarea făgărășenilor.

,,Ne întrebăm pentru cine face primarul proiectele europene?“

În privința parcărilor din oraș a fost organizată o dezbatere publică în sala de ședințe a primăriei, săptămâna trecută, la care s-au prezentat foarte puțini cetățeni. Au fost prezenți reprezentanții locatarilor de pe strada I.C.Drăgușanu pentru a-și apăra drepturile.

  • ,,Suntem cei mai afectați de planurile de mobilitate. La început ne-a blocat intrarea pe stradă de am fost nevoiți să mergem în ședința CL Făgăraș să ne spunem păsurile. Acum scoate la licitație locurile de parcare de pe stradă deși sunt parcări de reședință. Se știe deja pentru cine sunt pregătite, nu? Să plătim 500 lei/loc de parcare, e foarte mult, dar a fost pus acest tarif intenționat ca noi, locatarii, să nu licităm. Ne întrebăm pentru cine face primarul proiectele europene, că pentru făgărășeni sigur nu“ spun locatarii de pe str. I.C. Drăgușanu.

Cu toate nemulțumirile, Executivul a bifat dezbaterea publică și continuă proiectele contrar voinței cetățenilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here