FOTO: Facebook Recrutare MApN

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susţine că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Însă, pentru a încuraja înrolarea voluntară a tinerilor în armată, ministrul Apărării propune acordarea unei prime la finalul perioadei de pregătire.

Armata a ajuns la mai puțin de 80.000 de militari, iar România are nevoie și de o rezervă

Într-un interviu televizat, ministrul Angel Tîlvăr a spus că reintroducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă. A subliniat în schimb că e nevoie de creșterea numărului de persoane care se înrolează voluntar, în condițiile în care armata a ajuns la mai puțin de 80.000 de militari, iar România are nevoie și de o rezervă. ”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens. Există o preocupare la nivelul Ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă. Există în elaborare și în discuție un proiect care să aibă în vedere un stagiu militar de câteva luni, de obținere a unei prime la sfârșitul acestei pregătiri și se adresează tot vârstei cuprinse între 18 și 35 de ani”, a declarat Angel Tîlvăr, luni seară, la Euronews România.

Și în prezent funcționează un serviciul militar voluntar, însă puține persoane s-au arătat interesate. Pregătirea durează doar două săptămâni. Pe durata acesteia, tinerii primesc 30% din solda militară, iar la finalul pregătirilor, unii dintre ei sunt selectați pe bază de concurs pentru a asigura rezerva armatei, a explicat ministrul Apărării. Angel Tîlvăr a menționat ce se va schimba odată cu adoptarea unei legi privind înrolarea voluntară în armată. În primul rând, pregătirea nu va mai fi de câteva săptămâni, ci de câteva luni.

Ministrul Apărării: „În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii”

„Credem că va crește numărul celor care își vor dori”, a spus Angel Tîlvăr.

Jurnalist: „Cum?”

„Păi, fiind motivați mai bine. V-am spus că vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. După perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din soldă. În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii”, a declarat Angel Tîlvăr.

”România nu este în pericol de război”

Potrivit ministrului Apărării, armata României a scăzut din punct de vedere numeric de la peste 320.000 de oameni la 80.000, dintre care doar 75.000 de militari, restul funcționari. Angel Tâlvăr a ținut să liniștească populația și a spus că România nu este în pericol de război sau în pericol de a fi atacată. ”România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat căse urmăreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită.

”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Parlamentarii din comisiile de Apărare vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Un astfel de proiect nu se află deocamdată în circuitul parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here