Pe modelul ,,Guvernul meu“, primarul de la Făgăraș vrea să aplice sintagma ,,Feuda mea“. A demonstrat acest lucru în cele două mandate încredințate de făgărășeni, ultimul fiind la final.  Și da, Făgărașul a fost transformat în feuda primarului&Co. Să ne amintim cum a apărut, în 2016, primarul de la Drăguș ca și candidat la Primăria Făgăraș. A fost anunțată conferința de presă. O trupă de tineri, unii localnici, dar alții străini de oraș, în costume negre, înarmați cu tehnologie de promovare, tunși scurt, vigilenți, așteptând întrebări după o prezentare în limbaj de lemn. N-au refuzat, dar nici n-au răspuns direct întrebărilor, mai ales că, după un mandat măcinat de nemuțumiri ale cetățenilor, toată lumea se aștepta la lucruri concrete.  Parcă eram într-un serial cu spioni. Dar promisiunile au curs ulterior, la adunările de la casa de cultură: ,,în trei luni circulăm pe Ocolitoare“, ,,șantierele nu vor mai fi haotice, le deschidem pe porțiuni, finalizăm o parte, apoi deschidem alta, pentru a nu crea discomfort cetățenilor“, ,,scoatem taxa pe țeavă“, vorbea de ,,bune practici în administrația publică“, una dintre ele fiind bătaia consilierilor la casa de cultură de aghiotanții primarului, etc. Anii au trecut, iar primarul acela de la Drăguș, ajuns ,,stăpân“ peste Făgăraș, a uitat că este ales de făgărășeni și a transformat urbea într-o feudă, precum a făcut Lăcustă Vodă în urmă cu veacuri, căzând în dizgrația supușilor lui. Pentru acest edil cu două mandate în spate, pare că municipiul ar trebui să fie în slujba lui și nu el în slujba comunității.

Atac la comunitatea locală

Amintim câteva dintre acțiunile și deciziile acestui primar care au afectat comunitatea locală și deopotrivă imaginea Făgărașului.  Gunoaiele spânzurate în cuie în faţa blocurilor spre ironia întregii ţări, şantiere  haotice în tot oraşul spre disperarea cetăţenilor,  ocolitoarea în chinurile facerii, documetaţiile întocmite de ,,specialiştii” desemnaţi de primărie fiind contestate şi retrimise spre a fi refăcute în întregul lor,  desființarea parcărilor fără să amenajeze altele în loc, străzi închise peste noapte, procese pierdute de primărie care golesc bugetul local, fonduri europene pierdute din cauza incompetenței, salubritatea sub controlul primarului, orașul fiind dominat de gunoaie, desființarea societăților municipalității și transformate în servicii subordonate Executivului (termie, poliție locală), spitalul nu mai este al pacienţilor ci al grupurilor de angajaţi conduşi dictatorial de oameni numiţi după interese,  investitorii ocolesc urbea (Bosch), locurile de muncă din instituţiile publice sunt  create pentru apropiaţii celor care conduc oraşul (administratorul public, consilieri cu duiumul), oameni fără studii de specialitate promovați în funcții de conducere, funcţia de viceprimar a fost ocupată după aproape un an, când primarul a reușit să-și implanteze omul pe funcție, angajații care nu-i cântă-n strună primarului sunt dați afară (secretarul general, juristul, șeful ADP, șeful Poliției Locale), fundații și asociații care căpușează bugetul local, bugetarea participativă, program menit să îndestuleze conturile apropiaților edilului, bugetul local a ajuns la mâna grupului de interese format în jurul edilului, activitatea legislativului blocată de primar când  forul nu răspunde  intereselor primarului&Co,   transparența decizională călcată în picioare, etc.

Unic în țară: excluderea din legislativ a 10 consilieri locali, cei care n-au votat la comandă

Totul a culminat cu excluderea din Consiliul Local a 10 consilieri locali, în 2021, când primarul a fost pus la zid de o majoritate care s-a configurat în acest for. Văzându-se în imposibilitatea de a-și realiza interesele personale și de grup, primarul a trecut la atac. N-a mai ținut cont de legi și de atribuțiile care-i revin funcției pe care o ocupă și  a demarat procedura de a vacanta funcțiile opozanților din CL Făgăraș. După data de 31 august 2021, conducerea Făgărașului a fost aruncată în haos. Consilierii locali Aldea Iuliana, Butunoiu Nicolae, Clonţ Dan Valentin, Crăciun Monica, Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie, Ludu Aurel Cristian, Paicu Cornelia Cristina, Polmolea Corina Cornelia şi Știrbu Cosmin Gheorghe s-a vrut a fi puși pe făraș. Apropiații edilului din CL Făgăraș, nouă la număr, au votat orbește proiectele de hotărâre, așa cum le-a dictat primarul, făcându-și déjà calculele pentru ocuparea locurilor vacantate. Făgărășenii însă n-au uitat acea perioadă, mai ales că subiectul a ajuns și în presa centrală. Dar a ajuns și în instanță.

 Procesul celor zece, câștigat în instanță

Dosarul nr. 4314/62/2021 a fost înregistrat la Tribunalul Brașov la data de 4 noiembrie 2021. Doi ani a durat procesul, iar instanța a dat dreptate celor zece consilieri locali, batjocoriți de primar. Sentința civilă nr. 489/CA din 31 mai 2023 a fost în favoarea lor, sancționându-i pe primar și pe CL Făgăraș. Cei zece consilieri aparțineau diferitelor partide:

  •   Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie de la PNL
  •   Aldea Iuliana, Clonţ Dan Valentin de la ProRomânia
  •   Polmolea Corina Cornelia, Știrbu Cosmin Gheorghe, Butunoiu Nicolae, Ludu Aurel Cristian de la PSD
  •    Crăciun Monica, Paicu Cornelia Cristina de la USR

Sentința este definitivă

  • ,,Dispune anularea Dispoziţiilor nr. 906/31.08.2021, nr. 911/01.09.2021, 912/02.09.2021 emise de Primarul Municipiului Făgăraş. Dispune anularea Proceselor Verbale ale şedinţei extraordinare- de îndată pentru data de 01.09.2021, orele 10.00, data de 01.09.2021, orele 17:00, data de 02.09.2021, orele 09:00. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Făgăraș la plata către reclamanţi a sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale constând în taxă judiciară de timbru, precum şi a sumei de 500 lei cu titlu de onorariu avocat redus către fiecare dintre reclamanți“ se arată în sentință.

Unul dintre cei 10 consilieri locali, Lucian Cupu, spune că va depune o plângere penală împotriva primarului pentru abuz in serviciu.

  • ,,Primarul trebuie să răspundă pentru fapta sa. Am așteptat motivarea sentineți pentru a putea depune această plângere penală“ a declarat Lucian Cupu.

 Povestea abuzului

La data de 31.08.2021 a fost convocat Consiliul Local al Municipiului Făgăraș în şedinţa ordinară. În cadrul acestei şedinţe, anumite proiecte cuprinse pe ordinea de zi, respectiv de la pct. 2- reorganizarea aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Făgăraș, pct. 4- rectificarea bugetului Municipiului Făgăraș pe anul 2021, pct 10- înființarea în cadrul Asociației de Dezvoltare Integrată a Făgărașului, a Centrului de zi pentru copii pentru deprinderi de viață independent,  pct. 17 și 18 – aprobarea vânzării prin negociere directă a unor terenuri din intravilan, au fost respinse de majoritatea format din cei 10 consilieri locali. Văzând opoziția din Legislativ, primarul a aplicat, așa cum a vrut, o prevedere din lege privitoare la vacantarea funcților consilierilor locali opozanți.  Astfel, a convocat legislativul în trei ședințe extraordinare de îndată în două zile cu scopul de a demonstra absența celor 10 consilieri locali la trei ședințe consecutive, pentru data de 01.09.2021, orele 10.00, data de 01.09.2021, orele 17:00, şi data de 02.09.2021, orele 09:00, fără să comunice consilierilor documentele pentru a se putea   constata lipsa acestora de la şedinţele respective.

,,Convocarea a 3 şedinţe „de îndată” având acelaşi obiect/ordine de zi este vădit nelegală, nefiind justificată de rezolvarea unei situaţii de forţă majoră sau de maximă urgenţă. Prin modul de convocare al şedinţelor „de îndată” s-a urmărit crearea unui blocaj instituţional, primarul urmărind impunerea adoptării unor proiecte care anterior au fost respinse şi urmărind totodată practic crearea unei situaţii de încetare a mandatelor consilierilor locali care nu au votat proiectele de hotărâre din data de 31.08.2021 şi care nu au fost prezenţi la şedinţele în număr de 3 convocate în mai puţin de 24 de ore. Această concluzie rezulta din faptul că imediat s-au iniţiat Proiecte de Hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatelor de consilieri locali pentru 10 consilieri locali de către Primarul Municipiului Făgăraş, Proiecte care nu au fost avizate pentru legalitate de Secretarul General al Municipiului Făgăraş pe motivul pretinsei lipse nemotivate la 3 şedinţe ale consiliului local convocate pe durata a 3 luni calendaristice“ se arată în motivarea sentinței definitive emise de instanță.

Legi invocate după bunul plac

Deși era clar un abuz și invocarea unor articole de lege după ureche,  primarul Municipiului Făgăraș a cerut respingerea acțiunii consilierilor locali ca netemeinică şi nelegală, susținând că au lipsit nemotivat la cele trei şedinţe consecutive, fapt ce ar atrage ca sancţiune pierderea calităţii de consilier local.

  • ,,Nu justifică convocarea unei şedinţe extraordinare de îndată. Instanța mai constată că subiectele de pe ordinea de zi de la toate cele trei ședințe extraordinare – de îndată ale consiliului local se regăseau şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare convocate pentru data de 31.08.2021, iar aspectele expuse de pârât prin întâmpinare, privind existenţa unor proiecte în derulare şi necesitatea efectuării unor plăți nu conduc la reținerea forței majore sau maximei urgențe. Totodată, aceste aspecte nici nu fost probate de către pârât“ se mai arată în motivarea sentinței.

Consilieri locali cu interese

După tot acest scandal creat de primarul Făgărașului menit să lezeze imaginea celor zece consilieri locali pe care a vrut să-i îndepărteze din legislativ, la scurt timp, o parte dintre ei i s-au alăturat, votând la comandă toate proiectele de hotărâre, chiar dacă acestea erau ilegale sau afectau comunitatea locală. Reamintim aici și taxa de salubritate de 19 lei/persoană/lună din 2022 despre care instanța s-a pronunțat a fi ilegală, impunând returnarea banilor plătiți de făgărășeni.  Consilierii locali din grupul celor zece care au întregit mașina de vot a primarului sunt: Aldea Iuliana, Clonț Valentin, Butunoiu Nicolae, Știrbu Cosmin, Paicu Cristina, Crăciun Monica. Ei au bătut palma cu primarul, alăturându-se grupului format din Ovidiu Popa, Șuteu Magdalena, Biza Radu, Steigel Norbert, Colibași Mihai. Mai mult, primarul care-și spunea independent și-a luat partid pe persoană fizică, aterizând cu bagaje și metehne la PSD. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here