FOTO: clubferoviar.ro

Pensionarii ar putea primi bani în schimbul biletelor de călătorie neutilizate. Pensionarii vor putea beneficia de compensarea în bani în cazul în care nu efectuează călătoriile cu preț redus la care au dreptul în cursul anului.

Măsura este prevăzută într-o propunere legislativă privind completarea art.1 din Legea nr.147 din 26 iulie 2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.

Proiectul, inițiat de către mai mulți parlamentari de la PNL, a fost adoptat tacit de Senat recent. Inițiativa ajunge la Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv.

„Iniţiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, aceştia confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor. Pe lângă aceasta, pensionarii se mai confruntă şi cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistenţă socială slabă.

Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta iniţiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceştia să poată primi o compensaţie în bani”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive.

Pensionarii ar putea primi bani în schimbul biletelor de călătorie neutilizate

Pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a Il-a, la transportul intern în comun, între localităţi.

Conform proiectului, călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi viraţi beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor.

Calculul compensaţiei se va stabili prin Ordin al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here