Serviciile medicale nu pot fi înregistrate în sistem, iar camerele de gardă sunt pline în 15 spitale care au fost victimele unui atac cibernetic luni dimineață. Cele 15 spitale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă.

Potrivit Digi24, printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București. Totul ar fi pornit de la un server care ar fi fost atacat în această dimineață.

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) este vorba despre un atac de tip ransomware asupra unui program informatic folosit de mai multe spitale. În acest moment, echipele DNSC intervin pentru a investiga incidentul.

Informația a fost confirmată și de Ministrul Sănătății care a transmis pentru Agerpres“Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt de la Spitalului “Bagdasar Arseni” a informat că sistemul Hiprocrate a fost atacat și a fost oprit accesul la internet, astfel încât, în momentul actual spitalul funcționează offline. Subliniază că bolnavii nu au fost trimiși acasă.

 

Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital, potrivit acelorași surse. Specialiștii lucrează la rezolvarea situației.

Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here