FOTO Fanatik

Nepurtarea centurii de siguranță, de către șofer sau pasageri, atrage o sancțiune cu 2-3 puncte de penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de aproape 500 lei, arată Fanatik.

Codul Rutier stabilește în mod clar faptul că toate persoanele aflate într-un autovehicul, care circulă pe drumurile publice, au obligația să poarte centurile de siguranță din dotarea acesteia. Deși există și excepții de la această regulă, amenzile pentru nerespectarea ei pot ajunge acum până la 500 lei.

Ce amenzi pot primi cei care nu poartă centură de siguranță

Anul 2024 a adus și o majorare a amenzilor prevăzute de Codul Rutier. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a crescut de la 145 lei la 165 lei, o majorare de 20 lei. Această majorare vine în contextul în care Codul Rutier stabilea valoarea punctului de amendă la 10% din salariul minim brut pe economie.

Prevederea a fost însă valabilă până la finalul anului 2023. Odată cu noul an, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice prin care s-a stabilit valoarea punctului de amendă la 5% din salariul minim brut pe economie.

De facto, această măsură a dus la creșterea cu 20 de lei a punctului de amendă, în condițiile în care această valoare fusese înghețată la la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Nepurtarea centurii de siguranță se penalizează cu o sancțiune de clasa I, adică între 2 sau 3 puncte de amendă. Astfel, pentru nepurtarea centurii de siguranță, amenda pe care o riscă șoferii sau pasagerii este între 330 și 495 lei.

Cine plătește amenda atunci când un pasager nu poartă centura de siguranță

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță se aplică individual, adică persoanei care nu poartă centura de siguranță. Altfel spus, în acest caz legea nu face diferența între pasageri sau șoferi. Mai mult legea vorbește de autovehicule și tractoare agricole ori forestiere.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: nerespectarea obligației pasagerilor aflați într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”, se arată la Art. 99 al Codului Rutier.

Legea prevede însă și o serie de excepții de la această obligație. Astfel, Codul Rutier menționează că sunt exceptați de la purtarea centurii de siguranță conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează; femeile în stare vizibilă de graviditate; conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri.

De asemenea, excepția se aplică și persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță; instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

În ceea ce privește lista bolilor pentru care este exceptată purtarea centurii de siguranță, stabilită de către Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 1.246/2007, aici sunt incluse sindroame hemoragipare;
sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive); leucemii acute şi cronice; mielom multiplu; limfoame maligne; ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator; by-pass extraanatomic axilo-femural; pace-maker cardiac recent montat; afecţiuni acute ale sânului; obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here