FOTO: Hotnews

Nu mai puțin de zece fiole de fentanil, un opioid de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30-50 de ori mai puternic decât heroina, au dispărut din seiful Spitalului Clinic Județean Brașov, iar reprezentanții instituției au sesizat poliția. Substanța sustrasă este cel mai puternic analgezic cunoscut în prezent, și este știut faptul că fentanilul poate fi utilizat ca drog de mare risc.

Fentanilul este o substanță opioidă, cu o potență analgezică de aproximativ 80 de ori mai mare decât morfina. Substanța este integrată în mai multe forme medicamentoase și este folosită în proceduri chirurgicale și în tratamentul durerii episodice intense la adulți cu cancer.

Efectele fentanilului nu se deosebesc de cele ale heroinei, cu excepția faptului că fentanilul poate fi de sute de ori mai puternic și poate duce astfel la supradoză.

Medicamentul este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. La nivelul managementului, în unitate există un protocol pentru gestionarea și inventarierea medicamentelor pe stoc, care se realizează periodic. Așa a fost descoperită lipsa produselor medicamentoase.

Pentru că este vorba de substanțe de mare risc, ancheta a fost preluată de DIICOT. Reprezentanții DIICOT au confirmat că au început o anchetă în urma dispariției celor zece fiole de Fentanil, însă, deoarece investigațiile sunt în stadiu incipient, au refuzat să facă alte comentarii.

Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat în anii 1950 în Belgia, de către Paul Janssen, cu o potență analgezică de aproximativ 100 de ori mai mare decât morfina. A fost introdus în practica medicală în anii 1960, ca anestezic intravenos, sub denumirea „Sublimaze”. Acest narcotic sintetic este folosit ca analgezic în procedurile chirurgicale datorită efectelor adverse minime la nivel cardiac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here