FOTO Fanatik

În Uniunea Europeană se vorbește tot mai mult despre așa zisul ”salariu minim european”, însă e neclar cum acesta va fi implementat în toate țările.

Cert e că fostul ministru al muncii, Marius Budăi, cel care a demisionat din funcție în iulie 2023, spune că acest salariu minim european va fi implementat în România începând cu 1 ianuarie 2025. În teorie, după ce această măsură va fi luată, niciun român nu va avea salariul net mai mic de 500 de euro (aproximativ 2.500 de lei), arată Fanatik.

Când va intra în vigoare salariul minim european?

Ar exista deja o directivă europeană care face referire la salariul minim european, directivă ce ar trebui să fie transpusă în legislația românească. Directiva 2041/2022 ar stabili un salariu minim european, iar statele membre UE trebuie să aplice această lege până în 2024. Desigur, românii nu trebuie să creadă că vor ajunge să câștige salarii precum în Italia sau Franța.

Este mai degrabă o directivă care are ca scop să îmbunătățească condițiile de trai și de muncă din UE și, în special, să nu mai existe o discrepanță atât de mare între salariile minime dintre țările europene. Așadar, directiva vorbește, printre altele, despre ”un grad corespunzător de adecvare a salariilor minime legale, cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente”.

Desigur, doar în teorie, căci nu toate țările din UE au salarii minime, iar în cazul României e aproape imposibil de crezut că mediul privat sau chiar și Guvernul ar găsi soluții să crească salariile atât de mult, într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, în an electoral, Marius Budăi pare ”convins” că acest salariu minim va deveni o realitate.

”Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net. Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a explicat Marius Budăi, conform RTV.

Salariul minim european le-ar aduce românilor venituri de cel puțin 500 de euro

Acest salariu minim european, care va afecta în mod direct salariul minim din România, va fi stabilit de fiecare țară în parte, în funcție de ”practicile și reglementările lor naționale relevante, fie în deciziile luate de autoritățile competente, fie în cadrul acordurilor tripartite”, cu mențiunea că trebuie să existe egalitate între femei și bărbați.

Cel mai important, Uniunea Europeană a anunțat că fiecare țară va alege acel salariu minim în funcție de ”condițiile socioeconomice specifice țării”. Așadar, românii nu trebuie să viseze că vor avea salariul minim pe economie 1300 de euro, cât e în Franța. Totuși, Guvernul va trebui să ia în considerare mai multe aspecte, atunci când va decide valoarea acestui salariu minim.

Aceste criterii ar fi puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor precum și nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung. Mai mult, statele membre UE vor fi obligate să ”actualizeze periodic” salariul minim cel puțin o dată la doi ani.

România are momentan printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, acesta fiind și principalul motiv pentru care peste 4 milioane de români au preferat să plece din țară și să muncească în Uniunea Europeană. Statistic, conform datelor INS, aproximativ 4 milioane de români trăiau în 2023 în sărăcie sau în pragul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here